Zánět jícnu

Dobrý den, chtěla bych vás moc poprosit o radu. Asi před měsícem a půl jsem podstoupila fibroskopii a byl mi zjištěn velmi mírný zánět jícnu. Dle doktora nic vážného. Biopsie se závěrem: V oblasti kardie jsou více než zánětlivé spíše iritační změny, které by mohly souviset s GER, zánětlivý nález je velmi mírný charakteru ložiskového povrchového neaktivní bez přítomnosti helikobakterií. Byl mi nasazen Helicid 20 (1-0-0). Původní příznaky (časté říhání, kyselo v ústní dutině po každém jídle, pálení v ústech, krku a jazyku) se zmírnily, bohužel se ale nepotlačily úplně (říhání zůstalo, kyselo a pálení jen občas). Helicid beru stále (již 5 týdnů). Nyní mi ale přijde, že se potíže vracejí, navíc mě po jídle mírně bolí na hrudi. Zároveň občas trochu kašlu a občas cítím při nádechu chrčení v pravé plíci. Myslím si, že to vše souvisí s GER. Bohužel jsem ale ke svému gastroenterologovi objednaná až na začátek září (nyní má dovolenou). Proto se vás chci zeptat, zda třeba nemůžu zvýšit dávku Helicidu na 2 denně nebo co můžu udělat, aby potíže přestaly. Zároveň bych se chtěla zeptat, jak dlouhou dobu může při neúspěchu medikamentózní léčby trvat vyvinutí Barrettova jícnu? Vím (nebo spíše doufám), že je to nyní bezpředmětné. Na konci září mám ale odjíždět na rok do zahraničí a pokud ani další medikamentozní léčba nezabere a budu mít po celou dobu tyto problémy, bojím se aby mi to nevratně neuškodilo. Děkuji moc S pozdravem Barbora

Odpověď odborníka:

Medikace se mi jeví dostatečná a změnu medikace může udělat jen váš ošetřující lékař. Vaše potíže má mnoho pacientů a příznaky a reakce jsou dosti podobné. Sám se domnívám, že kromě medikace byste se měla zaměřit i na dietní možnosti léčby, na příklad se reflux a jícnové potíže mohou objevit po čerstvých pekařských výrobcích, buchtách a podobném sladkém pečivu a sladkostech. Jinak je potřeba vše řešit na gastroenterologii, zvláště při zhoršení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: