Zánět kolene

Dobrý den, Minulou sobotu jsem upadla na schodech na koleno koleno bylo velmi bolestive a belky hematom a hlavně otok.V pondělí jsem si zašla na ortopedii tam mi řekli že je to podvrtnute a natažení jiných a neurčených řásti kolena tak mi dali ortezu.Ale nezlepšovalo se to a v pátek mi opuchla celá noha hlavně u kotníku a udelal se mi tam vekly a fialovy hematom byla jsem na prohlidce a tam mi rekli ze by to mohl byt zanet hlobokych zil tak me poslali znovu na rentgen a na soso nic to neprokazalo.Pak me z ortopedie poslali na chirurgii ,aby to vyloucili tak me poslali na odbery a tam mi vyslo cislo 2000 ja nevim co to znamena ale prej ze je to cislo velke tak bych to mohla mit dneska jsme byly s mamkou na kontrole a tam mi vyslo 3100 ale prej ze muzou vyloucit zanet hlubokych zil tak mi dali prasky proti bolesti a v pondeli se mam jit ukazat ale mne to strasne boli a aji v orteze nemuzu chodit a prej ze to asi je zanet kolenniho kloubu prosim jak se zanet leci?a co mam delat proti bolesti dene beru 6 tabletek proti bolesti ale to pomuse asi na pul hodiny pak neco na otoky taky ž ale zda se mi ze to oteklo jeste vic ale rentgen nic neprokazuje a oni s tim prej nemuzou co delat tak co mam delat ja?dekuji za odpoved a je mi jenom 13 let tak si nemuzu dovolit byt o berlich prosim odpovezte

Odpověď odborníka:

Dobrý den, otok a bolest po takovém pádu, až už se zánětem nebo bez něj, odeznívá řádově týdny a někdy se může bolest držet i měsíce. Takže v první řadě buďte trpělivá. Hojení probíhá minimálně šest týdnů. Přinejmenším do té doby nohu šetřete. Co se týká berlí a Vašeho věku, už od novorozeneckého věku lze dávat sádru a jinak fixovat končetiny, pokud je to nutné. S věkem to nesouvisí a estetické hledisko je rozhodně vedlejší, klíčové je, abyste se uzdravila a měla nohu v pořádku. Předčasné odhození berlí by mohlo mít za následek trvalé obtíže s chůzí, mohla byste třeba doživotně kulhat nebo mít nepohyblivé kleno. Pokud nezabírají léky na bolest a proti otoku, vyhledejte svého lékaře (chirurga nebo dětského, ten by Vás měl vidět každopádně), aby léčbu přehodnotil. Existují různé druhy léků, jistě se najde takový, který Vám bude dobře účinkovat. Jinak na modřiny a otok pomáhají také studené obklady, nohu si podkládat, aby pata byla výše než kyčel (aby otok stékal zpátky do žilního oběhu). Může pomoci Wobenzym nebo Phlogenzym,dají se mazat masti proti bolesti a otoku, dají se mazat masti na rychlejší vstřebání modřin. Kdyby se bolest neho hybnost horšila, kdyby modřiny hřály, kdyby se ještě řířily, bolest sílila apod., také vyhledejte lékaře. Někdy se stane, že dojde k zánětu natlučených částí těla nebo krvácení (...modřiny...) a musí se to léčit jinak než prvotní úraz. Na rentgenu se sleduje hlavně to, jestli nejsou zlomené kosti, měkké části tak dobře hodnotitelné nejsou. Kdyby bylo potřeba opravdu důkladně vyšetřit koleno a jiné měkké části, poslali by Vás na magnetickou rezonanci nebo sono (ultrazvuk) nebo artroskopii. To, co vyšetřili jako 2000 a 3100, jsou tzv. D-dimery, které stoupají především u hluboké žilní trombózy, ale i u zánětu, a pokud bylo sono hlubokých žil v pořádku, trombózu nemáte. Zánět kolene se léčí protizánětlivými léky, klidem kolene (ortéza...případně na koleno vůbec nešlapat, tj. nedošlapovat na postiženou nohu a chodit o berlích) a pokud je přítomen výpotek, tak se vysaje jehlou (punkce kolene). Přeji Vám, aby se Vám noha brzy zcela zhojila, tj.abyste řekněme už do konce dubna byla v pořádku. Poznámka - jelikož nejste plnoletá, dejte, prosím, naši odpověď přečíst alespoň jednomu z rodičů. Děkuji.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: