Zánět kyčelního kloubu u pravé nohy

Hezký den, pane doktore, mám prosbičku. Poslední 4 měsíce chodím ativně cvičit na cvičení HEATY. Jedná se o chůzi na speciálním páse, zkrátka kondiční chůze bez jakéhokoliv skákání - Zhruba tři měsíce chodím téměř denně. Před pár dny, cca 10-14 dný mě začaly pobolívat stehna, zvláštním způsobem, ale přisuzovala jsem to svalové únavě, nebo špatnému protažení. Cvičit jsem chodila dál až jednu noc už byla bolest zvláštně tupá a už mě činilo nohu přetočit na druhou stranu, obléci si kalhoty, zvednout vsedě nohu. Na ortopedii mě pan dr diagnostikoval Synovitis coxae 1 dx.ex.activitatem - prosím o vysvětlení a řekl, že je to zánět kyčelního kloubu, ne masivní, ale na hraně. Doporučil 14 dní klidový režim a tablety 2x denně Veral 75. Byla bolestivá vnitřní rotace P kyčle. Bolest postupně po 5 dnech ustupuje, při nějakém pohybu stále ale pobolívá. Vás prosím o radu - po oněch 14ti dnech opět mohu začít s cvičením? Samozřejmě, že již ne denně, ale 3x týdně. Nebudu již na toto trpět a nebudu tím nějakým způsobem handicapovaná? Na co si mám dávat pozor a případně mohu užívat preventivně nějaký prostředek, Děkuji moc za odpovědi a s přáním pěkného večera, B.

Odpověď odborníka:

Záležíi na provedeném rtg snímku a stavu kýčle. Patrně se bude jednat o nevelké známky počínající artrozy kýčle, která reagovala na přetížení výpotkem, tedy zánět kloubní výstelky, synovitiidou. Podle toho jak píšete se patrně o synovitis jedná. Vynechání cvičení a medikamentosní terapie je jistě na místě, vhodné bez zatížení asi 3 týdny, potom postupně a dle stavu a při kontrole ortopeda. Později po zlepšení stavu jistě pohybová aktivita bude možná v postupném plném rozsahu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: