Zánět ledvin

Dobrý den, dcera (20 měs.) měla před 4 týdny zánět ledvin, s vysokými horečkami a třesavkou, přeléčený doma (amoksiklav), ATB dobře a rychle zabrala. Kontrolně vozíme každý týden moč na vyšetření, ale odbíráme do sběrného sáčku - jinak nejsme schopni. První kontrolní moč byla v pořádku, za další týden tam dle p.doktora malý nález byl, ale nijak významný, na třetí výsledky nyní čekáme. Dnes jsme byly s dcerou na ultrazvuku ledvin, kde byla zjištěna prostornější pánvička vlevo 12x11x9mm. Pan doktor nás upozornil, že nás náš pediatr pravděpodobně odešle na uzv.znovu. Co znamená toto rozšíření? Přiznám se, že mě to trochu vyděsilo, nevím, co dceru čeká. Můžete nám prosím poradit? Děkuji. Jaroslava

Odpověď odborníka:

Jaroslavo. Nedělejte si zatím zbytečně obavy. Dcerka prodělala jeden zánět ledvin, který velmi dobře zareagoval na léčbu. Zvětšení pánvičky, které popisujete, může ještě souviset s prodělaným zánětem. Nemusí to být Váš případ, někdy je ovšem rozšíření ledvinné pánvičky obrazem tzv. vesikoureterálního refluxu (VUR). To je situace, kdy se v důsledku nedomykavosti ústí močovodu moč vrací z močového měchýře zpět do močovodu a ledvin, což může vést k opakovaným zánětům močových cest a ledvin. Proto se, pokud dítě prodělá zánět ledviny, na možnost refluxu musí pomýšlet a provádí se vyšetření k jeho ozřejmení či vyloučení. Prvním krokem bývá ultrazvukové vyšetření, které je de facto nezatěžující, ovšem také ne zcela přesné. Při podezření na VUR se provádějí další vyšetření, dnes nejčastěji rentgenové vyšetření s podáním kontrastní látky do močových cest. Méně významný močový reflux, který se projeví jen rozšířením pánvičky a nevede k častým a opakovaným zánětům ledvin, není nutno řešit a většinou spontánně odezní s postupujícím věkem dítěte. Kontrolní provedení ultrazvuku s větším odstupem od prodělaného zánětu je jistě na místě, stejně tak jako kontrola moči. Mírně pozitivnímu nálezu také není nutno přičítat velký význam, zejména pokud byl odběr učiněn do sběrného sáčku, kde je vysoké riziko kontaminace. Spíše je důležitý klinický stav, tedy v praxi zejména pokud by se znovu objevily horečky, je nutné u Vaší dcerky vždy pomýšlet na možnost opakování zánětu ledvin. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: