Zanet mandli

Dobry den, je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me pobolivalo v krku a posledni stredu ( 16.12 ) se bolest zvetsila a ja nemohl skoro spat. Ve ctvrtek jsem sel k doktorce a ta rekla, ze mam zanet mandli. Dala mi antibiotika ( Amoxicillin tryhydrate Ca 500mg ( APO )) a brat kazdych 8 hodin. Takze to beru od crtvrka ( bolest je stale velka. Nic na bolest nezabira. Trpim jako pes. ) A v ustrch mam na mandlich a na prechodu ( na konci jazyka k mandlim ) neco jako afty. Bolest vystreluje az do usi a nemuzu skoro spat a mluvit. Strepsils a jine leky jsem uz zatratil, protoze me to bolelo vic, kvuli zvysenemu polykani. Za jak dlouho by bolesti mely odeznit a zmizet cepy, "afty" atp... Na kontrolu mi nerekla, ze mam prijit - Jen kdyz to nebude dobre. Mel bych vyckat a nebo to zacit nejak resit vic? Zkusit jineho doktora? Nebo to je normalni kvuli pozdnimu zahajeni lecby? Moc dekuji! Patrik Ch.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Patriku. Podle obrázku bych usuzovala na virovou angínu, čili antibiotika Vám nezaberou. Bolesti mohou být značné, doporučuji, abyste si ulevil alespoň léky s paracetamolem nebo ibuprofenem, případně Vám uleví Tantum verde spray, který má lokálně znecitlivující účinek a usnadní Vám polykání. Předpokládám, že teploty nemáte (nepíšete), potíže by měly do pár dní odeznít (týden až 14 dní). Pokud by do týdne bolesti alespoň trošku neustoupily, doporučuji navštívit specialistu - ušní, nosní, krční lékař (ENT). Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: