Zánět mandlí, pocit cizího tělesa v krku

Na začátku prázdnin jsem se jeden víkend potýkala s virózou, kdy jsem přes noc několikrát zvracela, další dny již ne, ale pocit na zvracení přetrvával. Po pár dnech mě začalo bolet v krku a vydala jsem se k zastupující praktické lékařce. Na žaludek mi byl doporučen omeprazol a degan, hned druhý den mi bylo lépe. Co se týče krku bylo mi řečeno, že mandle jsou nateklé ale podle CRP není nutné nasazovat antibiotika. Poté se ale přidal pocit cizího tělesa v krku kdy mi skutečně přišlo jakoby se mi v krku zasekla kulička a šla jsem pro jistotu na pohotovost. Zde mi byl nasazeno Ospen na deset dní, který mi přišel, že zabíral velmi pomalu. Poté následovala kontrola opět u zastupující lékařky kdy jsem řekla, že se stále necítím dobře. Byl mi doporučen erdomed na odkašlávání a úlevu, žádný účinek jsem ale nezaznamenala. Návštivila jsem znovu ORL pohotovost kde mi bylo po vyšetření laryngoskopem řečeno, že angína je nedoléčená a byl nasazen Zinat na sedm dní a Ditiaden. Stále jsem se ale necítila dobře proto mi byly udělané i výtěry ale ty jsou v pořádky stejně jako další CRP. Bylo mi doporučeno kloktat a pokud se to nezlepší znovu přijít. Krk je určitě lepší než před nasazením prvních antibiotik, ale stále cítím, že tam "něco" překáží i pokud zrovna nepolykám. Na angíny trpím a mandle mám už tak zvětšené, ale nikdy jsem neměla problém s tím, že bych otok cítila až doteď. Také jsem pořád dost zahleněná, mám pocit zadní rýmy a někdy cítím pnutí až do uší. Většinou se to týká pravé strany. Na fotce mi pravá mandle přijde i větší. Také když se podívám do krku vidím na mandlích malé bíle pupínky o velikosti špendlíkové hlavičky ne jako typické čepy, které se mi při angínách objevují. Bývám unavená, občas se přidávají bolesti svalů a hlavy, teploty maximálně 37,2. Také mám od doby kdy jsem brala antibiotika (druhé jsem dobrala na konci července) občas pocit nevolnosti a nechutenství, bez zvracení, občas průjem, asi dva dny mě pálí žáha ovšem ne tak, že by to celý den obtěžovalo a při říhání se žaludeční šťávy nevrací, chtěla bych se zeptat zda je možné, že by to bylo způsobené velkým množstvím prášků které jsem v poslední době brala? (Pravidelně užívám Berlipril, za který mi byl teď prodán Enapril a Euthyrox). Také zda je možné, aby v mandlích byl zánět ikdyž výtěry a krev jsou v pořádku. Vím také o tom, že mám několik neléčených kazů a kvůli antibitokům jsem návštěvu stomatologa přesouvala. Předem se omlouvám za tak obsáhlý dotaz a děkuji za odpověď a rady.

Odpověď odborníka:

Většina infekčních zánětů mandlí bývá virová, kdy nemusí dojít k žádnému významnému vzestupu CRP a ve výtěru se nic nenalezne (nebo jen běžná bakteriální flóra). Podle popisu úvodních obtíží, spolu s nízkým CRP, by podle mého názoru bylo vhodné dovyšetřit Vás na možnost infekční mononukleozy. Ohledně pocitu zahlenění a zadní rýmy - zadní rýma může každopádně zhoršovat//vyvolávat nepříjemné pocity v krku a zahlenění, určitě je vhodné ji léčit, zvlášť když máte pocit, že se obtíže rozšiřují směrem k uchu (tj. že je nejspíše postižena i Eustachova trubice). Nejlepší by bylo vyhledat znovu ORL nebo alespoň praktického lékaře, aby blíže určili, jak zadní rýmu léčit (dle nálezu na sliznicích a celkového stavu - mohou stačit jen dekongescenční, tj. splaskávací, kapky do nosu, ale může být potřeba možná nasadit i lokálně antibiotické kapky apod., plus léky na ředění hlenů - např.ambroxol nebo bromhexin, nebo i dle nálezu přeléčit i uši..), a aby se dovyšetřila možnost inf.mononukleozy.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: