Zanet mocoveho mechyre

Dobry vecer muj dotaz se tyka 7 lete dcerky. Pred 4 mesici mela zanet mocoveho mechyre, v moci bilkoviny a krev, dostala antibiotika. 2 dny po dobrani antibiotik ji opet zacalo bolet bricho a jelikoz mela stale v moci krev dostala Biseptol na 40 dni. Navstivili jsme nefrologa, sono ledvin a mocoveho mechyre v norme.Biseptol ji odebral s tim, ze se zrejme o zanet nejednalo. Po 2 mesicich mela opet silne bolesti bricha, zvracela a teploty 39,5. Opet nasazeny antibiotika, v moci krev a leukocity. Po celou dobu od zacatku problemu ma 2-3 x tydne bolesti bicha a kdyz ji papirkem behem tydne zkousim moc, neustale se objevuji stopy kve. Na nefrologii mi bylo receno, ze to u deti byva a kontrola postaci az za 1 ok. Od dobrani antibiotik uplynulo 14 dni a dnes si dcera opet stezuje na bolest bricha zvraci a teplota 38. Pediatr mi rekl, ze to muze byt i psychickeho puvodu, ale prakticky se tim nikdo velmi nezabyva. Popravde receno jiz nevim, na koho se obratit. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jarko! Domnívám se, že se u vaší dcerky může jednat o dva navzájem nezávislé problémy. Pokud jde o přítomnost červených krvinek v moči, je velmi důležité, že již byla vyšetřena specialistou nefrologem, který vyloučil onemocnění ledvin nebo močových cest. Červené krvinky v moči se vyskytují u 0,5 -1% školních dětí (mluví se o tzv. asymptomatické mikroskopické hematurii) aniž by byly známkou jakéhokoli onemocnění. Bolesti břicha spojené s horečkou nemusí být vůbec známkou zánětu močových cest, může se např. jednat o příznaky doprovázející běžné virové onemocnění (jen pro úplnost: samozřejmě pokud jsou bolesti břicha intenzivní je vždy nutné navštívit lékaře, který musí vyloučit náhlou příhodu břišní, např. zánět slepého střeva). U vaší dcery bych vzhledem k opakovanému pobolívání břicha pro jistotu doporučovala ještě vyšetření dětským gastroenterologem, pokud budou výsledky vyšetření v pořádku, je skutečně možné uvažovat o psychické příčině potíží u vaší dcerky, u dětí v tomto věku se psychické problémy často projeví právě jinak "nevysvětlitelnými" bolestmi břicha.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: