Zánět močových cest

Začnu od začátku . V listopadu minulého roku jsem dostala poprvé zánět močového měchýře. Zjistila jsem to pár hodin po sexu s přítelem, že mě to bolelo a pálelo při čůrání a objevila se i krev . Dostala jsem antibiotika, vyléčilo a vyléčilo se to . Na začátku května tohoto roku jsem šla k závodnímu lékaři a ten z moče zjistil zase zánět . Neměla jsem žádné příznaky, jen časté močení, ale to jsem si myslela, že je to tím, že hodně piji a den předtím mě hodně bolely ledviny, ale to jsem přičítala k tomu, že jsem vypila více alkoholu .Moje obvodní lékařka mi dala atb Cotrimoxazol, poté se to trochu zlepšilo, ale po dobrání atb silná bolest zad, ledvin, břicha, celkově celého těla a zvýšená teplota. Běžela jsem tedy na urologickou ambulanci. Tam jsem se nedozvěděla co mi je, jen z lékařské zprávy, ale tomu nerozumím. MOČ: Makro, čirá, žlutá, mikroskopicky epitelie, místy leuko. ZÁVĚR: Incip. pyelonefritis I.sin. Dostala jsem atb augmentnin 625 mg, odebrána KVAB-výsledek-moč sterilní. Před týdnem jsem atb dobrala a včera pár hodin po pohlavním styku pocit častějšího močení, pobolívání zad, silná bolest hlavy. (nevím zda-li bolest hlavy s tím může mít nějakou spojitost) Zapomněla jsem, že mi dělali i sono, tam bylo prý vše v pořádku . Prosím vás mám zase běžet na urologii ? Dá se ještě udělat nějaké jiné vyšetření ? Jsem už z toho zoufalá . Je možné, že je to způsobené tím pohlavním stykem ? Už opravdu nevím . Děkuji vám za odpovědi .

Odpověď odborníka:

Někdy se záněty močových cest opakují. Po jednom pohlavním styku k zánětu ledvin nedojde. Ale v oblasti močové trubice může dojít vzhledem k podráždění k zánětlivým změnám a pak se může zánět rozšířit na močový měchýř. A je-li neléčený, pak i na ledviny. Hodně to souvisí i s pitným režimem. Doporučuji po pohlavním styku zvýšenou hygienu, ev. používat ochranu. Po pohlavním styku vypít aspoň. 1/4 litru vody. Nyní můžete zkusit nejprve urologický čaj 3xd 1/4 litru a popíjet během dne citronádu. Vyvarovat se prochlazení. Pokud nebude během pár dní ústup obtíží, nebo dojde k zhoršení, navštivte svého praktického lékaře, který Vám vyšetří moč na kultivaci a ev. nasadí dle citlivosti antibiotika. Léčení antibiotiky bez objektivního vyšetření moče není na místě.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x