Zánět močových cest

V patek jsem byla na urologii, kde bylo zjisteno, ze mam v moci nejaky hnis (paleni na konci močení), konkrétní výsledky budou v pondeli. Nikdy driv jsem nemela žádný zanet. Lékař odebral moc, provedl ultrazvukem prohlídku a predepsal cortimoxazol. Pálení pri močení ustalo. Ale začalo me bolet na bedrech jako na ledvinách. Neni to akutní bolest, spis tlak, ale vim o tom.Chtela bych vedet, zda jsou tyto chemoterapeutika vhodná pro ledviny? Uzivam je treti den. Zda mam jit opět k lékaři nebo jeste pockat?

Odpověď odborníka:

Zuzano,
to že Vám odeznělo pálení při močení je dobrou známkou, nejspíše byla ATB terapie zvolena dobře a bakterie, která Vám způsobila zánět močových cest je na Cotrimoxyzol citlivá.
Bolest v bedrech ale v případě již prokázaného zánětu močových cest může být známkou pyelonefritidy (zánětu ledviny), který je závažnou komplikaci léčby, většinou na podkladě rezistence, necitlivosti bakterie, která Vám způsobila zánět ke Cotrimoxazolu. Kromě bolesti v bedrech, který je většinou jednostranně, bývá zánět ledvin doprovázen vysokou horečkou (TT nad 38stC), schváceností, třesavkou, zimnicí, může být nevolnost, zvracení atd. Pokud tyto příznaky máte neprodleně vyhledejte lékaře, nečekejte do rána. Pokud ne, zítra ráno vyhledejte Vašeho urologa, který Vás dovyšetří a případně dle potřeby a na základě výsledku kultivace moči se stanovením citlivosti bakterie na ATB provede změnu Vaší ATB terapie.
S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: