Zánět močových cest

Dobrý den, již od dubna trpím záněty močových cest. Měla jsem od urologa antibiotika nitrofurantoin, macmiror a ted nolicin a na doléčení nitrofurantoin jednou denně na noc. Ten mám využívat celý-takže 50 dní, je to dobré, brát tak dlouho antibiotika? Nolicin užívám již 9. den a bolest při močení a pálení ustaly, ale vždy mám po močení nějakou dobu-kolem 10 minut takový divný tlak nebo možná nucení na další močení. Je možné, že to jsou chlamydie? Testy na ně se dělají na gynekologii, že? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo. Recidivující infekce močových cest se běžně léčí měsíc i déle- nejčastěji 1tabletou chemoterapeutika na den. Uškodit Vám to nemůže, po dobu léčby antibiotiky ale užívejte součastně i prokinetika (Antibiotika můžou vymlátit aj baktérie žijící v trávícím traktu, což pak vede k poruchám trávení). Máte pravdu v tom, že je třeba vyloučit infekci chlamýdiemi a ureaplazmaty- jsou to intrabuněčné bakterie, které se běžně v moči nezachytí. Samy o sobě nemusí spůsobovat žádné potíže, ale oslabují imunitu a organizmus je pak náchylnější na různé oportunní infekty. I jejich léčba je trochu odlišná. V případě pozitivity nálezu je pak třeba zároveň léčit i sexuálního partnera. Vyšetření se provádí nejčastěji ze stěrů z ústí močové trubice, protilátky proti chlamýdiím pak lze nalézt i v krvi. Vyšetření můžete žádat u svého praktika, v nefrologické či urologické ambulanci.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: