Zánět močových cest

Dobrý den, chci se zeptat na bakterii staphilococcus sp. Mám nalezenu tuto bakterii v močových cestách, nezabrala mi žádná antibiotika, proto mi byla vytvořena autovakcína. Můžete mi prosím říci, jaká je úspěšnost vyléčení autovakcínou u urologických potíží (dočetl jsem se, že je cca 50% úspěšnost)? A co je to vlastně za bakterii, bohužel se mi nedaří něco zjistit. A může se nakazit i moje přítelkyně? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pavle. Staphylokoky jsou hodně rozšířené baktérie a jsou známe již od 19. století, kdy je objevil L. Pasteur. Běžně se vyskytují na naši kůži i sliznicích (aniž bychom o nich věděli). Problém nastává, když se naruší naše přirozené bariéry (vznikne rána na kůži, změní se pH sliznic - např. nevhodným nebo příliš častým použitím mýdel) a baktérie proniknou do těla, kde vyvolají zánět - ve vašem případě zánět močových cest, a to recidivující. Co se týče autovakcíny, nedokážu Vám přesně percentuálně říci, na kolik je účinná - vše záleží od individuality pacienta. Znám pacientky, kterým tato vakcína pomohla zbavit se infekce močových cest na několik let, ale taky znám pacientku, které nezabraly ani opakovaně aplikované autovakcíny ( vše záleží taky od Vašeho imunitního systému, od přidružených nemocí a pod.) Co se týče Vaší partnerky a strachu, že ji nakazíte, tak - pokud ona sama nemá potíže, nemusíte se ničeho obávat - nejspíš se s Vašim staphylokokem už dávno setkala, ale její imunitní systém si s ním poradil. Vhodné by ale bylo, aby se Vaše partnerka nechala vyšetřit u svého gynekologa, protože je tady možnost, že právě ona je zdrojem infekce (i když nemá problémy) a vy se od ní opakovaně nakazíte.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: