Zanet močových cest

Dobrý den Vážená paní doktorko. Zhruba před třemi měsíci jsem si všiml hlenovitého výtoku z močové trubice. Následovalo pálení při močení, místné zarudnutí předkožky a na žaludu se objevovaly jakési červené pupínky, které mizely a opět se postupně objevovaly. Postupně se výtok objevoval pouze ráno, až úplne vymizel. Palení při močení také ustoupilo, nicméně pořád cítím jakousi nepohodu v močové trubici. Vzhledem k pobytu v zahraničí jsem navštívil urologa až dva měsíce po objevu problémů. Následovalo sono ledvin, prostaty, močového měchýře a nakonec výtěr z močové trubice. Sono bez nálezu, výtěr negativní. Po přinesení výsledků na urologii mi pan doktor předepsal Ciplox 250 na přeléčení. Již zmiňované jemné pálení neustoupilo a pár pupinků na žaludu bych také našel. Může se jednat o chronickou kapavku?? Jak by v tomto případě bylo možné, že byl výtěr negativní? Předem děkuji za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Václave. Obvykle, pokud si pacienti stěžují na pálení při močení a kultivační vyšetření je negativní, tak u pacientů provádíme vyšetření na chlamýdie a ureaplazmata.Postižení chlamýdiemi a Neisseriou ghonoroe, která spůsobuje kapavku, lze nejlépe zjistit z krve; ureaplazma se pak stanovuje buď speciálním stěrem z ústí močové trubice nebo stanovením její DNA v krvi. Všechny vyšetření může provést i Váš praktický lékař. Léčba se pak řídí nálezem.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: