Zánět mozkových blan

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám kamarádku, kterou ve středu večer odvezl přítel do nemocnice, protože si stěžovala na velkou bolest hlavy a měla teplotu. Když tam přijeli, lékař jí doporučil udělat lumbálku, protože měl podezření na zánět mozkových blan. Udělali jí vyšetření (CT, krev i moč) a vše bylo čisté. Pouze při lumbálce něco našli. Převezli jí do nemocnice do Prahy. Myslíte, že je to nějaké pokročilé stadium nebo se to chytlo včas a mohla by mít v takovém případě nějaké následky?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při zánětu mozkových blan je vždy pozitivní nález v likvoru při lumbální punkci. Likvor je tekutina v mozku a v míše a shromažďuje v sobě všechny odpady z činnosti mozku a samozřejmě také zánětlivé parametry. Lumbální punkce je tedy nejdůležitějším vyšetřením při stanovení diagnozy zánět mozkových blan. Závažnost zánětu lze odhadnout podle množství zánětlivých buněk nalezených při lumbálce a také podle potíží pacientky. Ani jedno já neznám, proto nemohu odhadnout prognozu vaší kamarádky. Pokud však měla jen bolesti hlavy bez postižení končetin je prognoza dobrá. Stejně tak, pokud nebyl ještě žádný nález v krvi ani na CT mozku ještě nebyly vidět známky zánětu, pak je také prognoza lepší. Zánět mozkových blan se léčí na odděleních infekce, které jsou ve větších nemocnicích, nebývají v okresních. Více bohužel nelze odhadnout. Přítel vaší kamarádky se musí informovat u ošetřujících lékařů. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: