Zánět nadvarlete

Vážený pane doktore, zhruba před rokem jsem prodělal poměrně silný zánět nadvarlete, potažmo varlete. Vracel jsem se tou dobou ze zahraničí a pomoc lékaře tedy přišla až třetí den. Ze začátku zánět nebyl tak akutní, ale neléčen se zhoršoval. V ČR jsem ihned navštívil pohotovost, byla mi předepsána silná antibiotika a v průběhu celého dne jsem vždy choulostivé místo ledoval a chadil. Zánět mě asi za 10 dní opustil a následně jsem navštěvoval urologa pro bezpečné doléčení. Můj dotaz zní takto - jak velké je riziko, že by tento zánět způsobil neplodnost? Připomínám, že zánět byl pouze na pravé straně. Lze na spermatu od pohledu nějak alespoň odhadnout dle struktury jeho kvalitu? A konečně, je normální, že i rok po doléčení je při prohmatání varle citlivé?

Odpověď odborníka:

Jane,
u akutního, nekomplikovaného, akutního zánětu nadvarlete je riziko neplodnosti nízké. Zrakem kvalitu spermatu bohužel odhadnout neumíme- je třeba provést speciální vyšetření.
Citlivost nadvarlete "normální" není, mohla Vám po zánětu vzniknout v nadvarleti drobná dutinka, která může pobolívat. Nicméně pro přesnější diagnostku si nechte u svého ošetřujícího urologa provést ultrazvuk varlat.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: