Zánět nervu

Dobrý den. Už jsem Vám před pár týdny psala. Již přes 3. měs. se potýkám se zdravotními problémy. Po různých lékařích jsem si nakonec vyslechla dg. asi zánět nervu (dle mého sedacího, ale nikdo více neřekl). Na internetu jsem se o to zajímala a všechny příznaky sedí. Jen na otoky jsem tam nenarazila. Mám oteklé lýtko každý den a otok pod kolenem na levé noze. Otok lýtka je převážně ve středu lýtka a rozdíl je 1-2 cm. Noha stále bolí. Po 200 m. už je bolest dost silná. Lékař mi neudělal ani aktuální RTG , natož CT nebo MR, ani odběry,ani mi na to nohu nesáhl. Chodím k němu již 8 let s problémy s páteří. On řekl jen, že to jsou bolesti od páteře, napsal ketonal a milgamma - 5 inj., které vůbec neměli na bolesti vliv. A pak mně poslal na neurologii - výsledek: Odeznívající afekce SI junkce vlevo, bez projevů leze radikulární či postižení periferních nervů. Další sledování nevyžaduje. Od ortopeda mám výsledek: VAS L páteře, Iritace siků. O zánětu nervu se jen zmínil on i neurolog. Pravda je taková, že na neurologii,jsem ráno vstala, sedla do auta, dorazila k lékaři a za 10 min. byla hotová. Ráno mé problémy vypadají vcelku ok. Ale již po 10 min. sedění na židli, kdy si ten nerv utlačuji dostávám strašné bolesti, bolí mně i ponožky na noze, natož boty, při otoku nemůžu ani do dřepu. Bolesti opravdu už nejsou tak nesnesitelné jako před 3. měs. Ale abych byla plně schopná zařadit se do normálního života to né a nikoho to vlastně nezajímá. Jsem na PÚ a když jsem chtěla od lékaře potvrzení, že jsem v léčení,bylo mi řečeno, že s bolestmi zad chodí lidé do práce. Já už jsem si za těch 8 let vytrpěla dost bolestí zad a vím co to je, ale tyto bolesti byli opravdu nesnesitelné 24 h, nepomohli ani léky ani inj. A to bylo celý 1. měs. Pak se mírně ,alespoň v klidu a při ledováni nohy zmírnili na 19 h. Nakonec mi moje máma dala OLfen, který mi na pár hodin konečně po několika týdnech ulevil, ale bohužel jsem druhý den dostala strašné střevní problémy. Lékař mi ani žádné léky nenapsal a naposledy mi jen řekl, že už zbývá jen jít si lehnout do nemocnice na kapačky na 7-10 dní. Což jsem v té době nechala být, protože mám 3 děti školou povinné a 1 do školky. A neměla jsem hlídání. Nyní o prázdninách už to bude lepší. Mé dotazy jsou: 1 - je otok u zánětu sedacího nervu normální? 2 - Jak dlouho trvá léčba ( či spíše neléčba) sedacího nervu. Klid. režim. 3 - Čím můžu léčbu uspíšit já? Př. bederní pás, vitamíny, jaké vhodné léky na zánět, zábaly studené,teplé, masáže. 4 - Můžu cvičit i přes tu bolest, rozvičím to nebo zhorším? Jak jsem už 3.měs. bez pohybu přibrala jsem 3kg. Zánět pravděpodobně někde bude od března mám zvýš. sedimentaci, naposledy při kontrolním v květnu 24/44.Další kontrolní nemám. 5- Co dál? Mám na kapačky jít, pomůžou, nemám si vyžádat ještě nějaké vyšetření. Změnit lékaře je u nás dosti těžké a tento je jediný dětský ortoped a moje 4děti k němu chodí. Ost. mají objedn. dobu 1-2měs. On 3-4týdny. Potřebuji se co nejdříve z tohoto stavu dostat, již 1r. jsem na PÚ, neberu nic, potřebuji práci. Ale také mám strach, aby se něco nezanedbalo a pak zůstanu na vozíku. Na RTG páteře z 4/2011 mám jen Lpáteře napřímení lordosy bederní, incipientní spondylotické změny. A vše se odvíjí jen od tohoto RTG. Nemělo by se udělat aktuální? Předem děkuji za odpovědi a za Vaši poradnu. Jsou tu prázdniny a já s dětmi nemůžu ani na procházku či výlet. To mně trápí také.

Odpověď odborníka:

Vaše potíže je třeba jednoznačně vyřešit především upřesněním diagnozy. Otok lýtka nepatří k pateřním potížím a bylo by na prvním místě třeba vyšetření cévního chirurga nebo cévního internisty, kteří mají ordinace při nemocnici, možno se objednat telefonicky , k vyšetření funkce žil dolní končetiny. Pokud jste stran pateře byla opakovaně vyšetřena a léčena s malým úspěchem bylo by opravdu nejlepší na několik dní jít do nemocnice k vyšetření, medikamentosní a infuzní léčbě a rehabilitaci. Neurologické nebo ortopedické oddělení. Současně je třeba nález na pateři upřesnit patrně vyšetřením magnetickou rezonancí, která zobrazí kromě kosti hlavně měkké součásti pateře. Nutno podotknout, že tyto věty píši aniž bych vás vyšetřoval. Proto opravdu by vám měl pomoci váš ortoped nebo neurolog.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: