Zánět nosohltanu

Dobrý den, je mi 18 let a dnes jsem byl u lékaře, protože mám zhruba 3 dny silné bolesti v krku a potíže s polykáním. Byl mi proveden výtěr krku, který vyloučil streptokoka. Nakonec mi byl diagnostikován zánět nosohltanu. Je možné, že i přes tuto diagnózu mohu mít mononukleózu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Pavle. Angína, resp. pharyngitida (zánět hltanu) způsobená EBV virem, tedy původcem mononukleosy, by mohla k popsaným příznakům vést - to ovšem platí pro celou spoustu dalších možných infekčních původců. Zčásti to jde rozlišit podle nálezu v krku, na uzlinách aj. (co Vám lékař při vyšetření řekl, uvažoval i o EBV?), jde ale o ukazatele nespecifické, které je případně vhodné doplnit krevními testy. Z hlediska léčby je to ale v podstatě jedno - klidový režim a léky tlumící příznaky by byly doporučeny stejně - žádná zvláštní opatření nejsou nutná ani při mononukleose. Běžná infekce horních dýchacích cest se zlepší do týdne až 10 dnů, pokud by potíže nějak trvaly nebo se horšily, jděte na kontrolu a podle stavu se domluvíte co a jak dál.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: