Zánět nosohltanu, bolest celého tělo, snížená imunita

Dobrý den, bolelo mě v krku a moje lékařka mi sdělila, že mám zánět nosohltanu, angína to není, 5 dní beru antibiotika. Stav se zlepšil pouze tím, že mě bolí o němo méně v krku. Ale uzliny mám nateklé a bolestivé, neustále kýchám, smrkám hleny, mám suchý dráždivý kaše. To vše se postupně zhoršuje, za poslední 2 dny je to nejhorší. V dutinách mě to pálí jako při alergii (alergická jsem pouze na psí srst, ale v domácnosti psa nebo jiné zvíře nemáme, ani s nimi nejsem v kontaktu). Stále mě to nutí kýchat. Už od začátku nemoci mě bolí celé tělo, zejména šíje, horní polovina zad a ramena. Je to bolest svalů a kloubů. Vstát z postele a uvařit si třeba čaj nebo jídlo mi dělá velké obtíže, občas se mi zatočí hlava, že si musím ihned sednout. Tyto bolesti těla jsou pro mě velmi nepříjemné. Po celou dobu léčby ležím doma a odpočívám. Potřebovala bych být, co nejdříve zdravá kvůli škole, v které nemohu chybět déle. Na záněty nosohltanu, dutin a angíny trpím asi více, mám je běžně tak 2x za rok. Můj problém možná souvisí s oslabenou imunitou. V červnu tohoto roku jsem byla na kožní, na nohou se mi objevilo několik puchýřků Impetigo. Dostala jsem na ně antibiotika a masti, po čase se puchýřky zahojily, ale jeden se stále nechce hojit a i po 3 měsících hnisá a bolí. U kožní jsem byla i poté a dostala jsem další mast. Nevím, čím je má oslabená imunita způsobená. Nekouřím, jím zdravě, sportuji. Občas ale trpím velkým stresem a únavou. Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud přetrvává rýma, kýchání, bolesti v krku i po 5 dench užívání antibiotik, doplnila bych krevní odběry CRP, krevní obraz - zda-li přetrvává pozitivita markerů akutního zánětu, pokud by byly hodnoty vysoké, tak dle kultivačního vyšetření z krku a z nosu by bylo vhodné změnit antibiotika. K léčbě zánětu, pokud jste alergička, si můžete přidat antihistaminikum /Zyrtec, Xyzal../ , mají i protizánětlivy efekt ne pouze antialergický , tím mohou snížit sekreci, otok sliznic. Doplnila bych imunologické vyšetření, pokud se infekty opakují více jak 4x ročně. Nyní si ještě do léčbě zařaďte probiotika k obnovení bakteriální přirozené flory na sliznicích. Je důležiá po infektu dostatečná rekonvalescence, aby se imunitní systém mohl zregenerovat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mikrobiologické vyšetření
Články: Mikrobiologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Léčba zrychleného tepu musí začít pravdivým dialogem
Články: Léčba zrychleného tepu musí začít pravdivým dialogem
Zvýšená tepová frekvence...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
V laboratoři zjistí užívání některých drog i po měsících!
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: