Zánět patní kosti

Manžel již čtvrt roku trpí bolestí paty, nedošlapuje, ulevuje chodí po špičce , dle ošetřujícího ortopeda Fasciiis plantaris I. sin, zjištěna drobná dorsální ostruha patní kosti. Ta však dle lékaře chronický zánět v patní kosti nezpůsobila, manžel dostal injekci s kortikoidy, bez známek zlepšení - nyní odeslán na rehabilitac MGTi a předepsán 1x denně Melocox. Manžel byl doposud velmi sportovně aktivní - cyklista, horolezec.... Vše má dle vyjádření Mudr. vypustit, odpočívat a chodit v pevné obuvi i doma. Vzhledem k chronicitě se prý nemá počítat se zlepšením - což je v 33 letech a při dvou malých dětech dost frustrující. Prosím o váš názor, zda je možné ještě jiný postup.

Odpověď odborníka:

Bolesti pod patou je třeba přesně lokalizovat, povést rtg snímek. Diagnoz, které tyto potíže způsobí je větší počet.
Většinou se provádí nástřik a fyzikální léčba na rehabilitaci.
Často se jedná o entezopatii plantární aponeurozy a zde je vhodná při při přetrvávajhících potížích i sádrová fixace na 3-4 týdny ke zklidnění stavu, medikace, doléčení na rehabilitaci pohybovou a fyzikální léčbou.
Osvědčila se i rázová vlna, efekt asi v 70%.
Poraďte se v tomto směru a postupech se svým ortopedem.
Stav by se měl upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: