Zánět paty

Dobrý den, mšl jsem úraz paty, kdy jsem při fotbale na ní zprudka došlápl. U Dr. jsem ihned nebyl a patu jak to šlo odlehčoval. Po cca 14 dnech jsem už mohl zlehka na patu došlápnout a vše nasvědčovalo, že bude vše v pořádku. Náhle se mi po obvodu hrany paty objevily zarudlá místa, která byla bolestivá. Už jsem vyhledal Dr. a ten mi sdělil po RTG, že kost je v pořádku a ani ostruha nenalezena a jedná se o zánět z příčiny úrazu. Napsal mi veral gel a obdržel jsem elastickou punčochu. Bolí to více, než když jsem Dr. navštívil, tak nevím jestli je správné toto stahovat? Nyní mě bolí i šlachy pod holení kdy jsem delší dobu patu odlehčoval a chodil pouze po špičce. Děkuji Vám VM

Odpověď odborníka:

S největší pravděpodobností jste si zkrátil Ach. šlachu, při chůzi po špičce k tomu dochází poměrně pravidelně, a tak i vznik ostruhy by brzy následoval. A jinak ostruha nejvíce bolí, když ještě není na rtg vidět. Hotová ostruha, která nenarůstá nebolí. Takže léčbou je protahování Ach. šlachy a popřípadě i šlach v podkolenní a ev. bude zapotřebí i protahovat ohybače kyčlí. Protahování Ach. šlachy bude ale zhoršovat obtíže, proto je vhodnější neprotahovat Ach. šlachu přímo, ale opřít se do ní ze stran, jedna vaše ruka je výše a druhá níže a po asi 4min ruce prohodit. Nebo-li protahovat Ach. šlachu do S a do Z. Což by vám měli na rehabilitaci vysvětlit. Asi bude pomáhat i protahování při pohybu ve vodě.

MUDr. Jitka Mašková Švejdová
MUDr. Jitka Mašková Švejdová

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: Ordinace léčebné rehabilitace - Smržovka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: