Zánět pnd po supraturbinální antrostomii?

Dobrý den, uvědomuji si, že můj dotaz je poněkud neobvyklý, ale bohužel jsem nucena tuto otázku pokládat. V únoru 2013 jsem po nálezu na CT PND podstoupila FESS operaci čelistních dutin (supraturbinální antrostomii). Operatér mi sdělil, že teď už prakticky nikdy nemůžu dostat zánět do čelistních dutin. Pokud je to pravda, tak si neumím vysvětlit můj momentální stav...Bolí mě čelistní dutiny, čelo i kořen nosu a k tomu se semtam ozývají i uši. Zhruba před 2 týdny jsem prodělala pravděpodobně nějaký lehký zánět uší, se kterým jsem ale nebyla u lékaře. Měla jsem doma kapky Garasone, které jsem brala 2 dny a problém zmizel, ale teď se mi uši trochu ozývají znovu a silněji se přidaly ty dutiny. Myslíte, že by to spolu mohlo nějak souviset? A když si můj operatér myslel, že do čelistních dutin už zánět dostat nemohu, jaktože mě teď čelistní dutiny bolí? Při poklepu je bolest silnější, při předklonu cítím nepříjemný tlak a dutiny jsou citlivější např. při chůzi ze schodů. Jsem alergik, takže jsem v toto období dost zahleněná. Smrkám žluté hleny. Teploty nemám (max. kolem 37°C). Velkou sinusitidu jsem prodělala v prosinci 2012 a dost se to táhlo (i kvůli tomu mi byla indikována operace), ale věřila jsem, že po operaci už budu mít od dutin nadobro pokoj...Předem moc děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď, přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operační zákrok by měl zabránit těžkému bakteriálnímu zánětu dutin (stavu, kdy se "odvod" z dutiny ucpe a ta se naplní hnisem...), ovšem sliznice dutin i tak reaguje více či méně zduřením a a případnou bolestivostí při každém zánětu v oblasti horních dýchacích cest typu "rýmy", u Vás se to navíc kombinuje s příznaky alergické rýmy. Takže bohužel, nelze říci, že po FESS zákroku zcela zmizí jakýkoliv problém s dutinami. Pro Váš aktuální stav je potřebná hlavně intenzivní místní léčba (výplachy solnými roztoky, protialergické přípravky do nosu včetně nosního spreje s kortikoidem...), a pokud by se stav nelepšil, samozřejmě kontrola lékařem. Doufám, že se Vám brzy uleví!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: