Zánět pochvy

Dobrý den, opakovaně trpím zánětem močových cest již od ledna a brala sem mnoho různých antibiotik (Gyra block, Augmentin, 3 balení Macmiroru a teď Cotrimoxazol). Nedávno jsem do toho ještě dostala zánět pochvy. Na gynekologii sem si nechala udělat kultivaci a našli mi, že v pochvě nemám skoro žádný laktobacily a přemnožené anerobní bakterie a streptococus (stejně jako v moči), kvasinky v normě. Gynekolog mi nejprve předepsal Klion-D, který zabral, ale s opětovným nástupem močových cest se mi zánět vrátil. Takže pak spolu s antibiotikami Cotrimoxazol jsem znovu brala Klion-D. Neovlivňují se tyto dva léky? Kdyžtak Contrimaxazol doberu tento pátek (zítra) a spíš než močový cesty mě tedka strašně vadí ten zánět pochvy. Je to úplně nesnesitelný, strašně to svědí, pálí, nemůžu spát a ani pomalu vyjít z domu. Dneska sem byla u gynekologa a ten mi řekl, že mi už nepomůže,a dal mi pouze Betadine. Jenže si nedovedu představit, že bych měla "čekat" ještě několik dní, než to možná samo ustoupí.Zítra si nechám přepsat něco od praktický lékařky. Myslíte, že můžu znovu ten Klion-D? Nebo co byste mi doporučovala? Ke konci příštího týdne jdu ještě na komplexní urologický vyšetření, protože antibiotika opět nezabraly partnera nemám Děkuju mockrát za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Cotrimoxazol s Klionem-D se nijak negativně vzájemně neovlivňují, a nebojte se ho užívat, obzvlášťe když máte potíže, jak popisujete. Předpokládám, že léky vám byly předepsány dle výsledků kultivace a citlivosti na antibiotika, a tedy že vám pomohou. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin při léčbě i prevenci zánětů močových cest, a samozřejmě také pravidelné vyprazňování močového měchýře. Urologické vyšetření lze jen doporučit, i některé vrozené vady močového ústrojí mohou zapřičiňovat častější záněty močových cest. Dbejte na to, abyste neprochladla a dodržujte úzkostlivě hygienu. Do pochvy bych dále doporučila po ukončení ATB terapie přípravek s laktobacily k prevenci a úpravě poševního bakteriálního prostředí (např. Fermalac). Pokud se problém vrátí, je nutno důkladné vyšetření včetně kultivačního, a léčbu nasadit cíleně a dostatečně dlouhou. Při svědění mohu doporučit také Canesten krém, který lze volně zakoupit v lékárně, je to ovšem antimykotikum. Klion D má mimo jiné také antimykotický účinek.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: