Zánět příušních žláz

Dobrý den, mám Sjogrenův syndrom, pozitivní RF, pozitivní biopsii slinné žlázy, pozitivní Shimerův a Škachův test. Už půl roku mám problémy se zánětem příušních žláz. Jsou neprůchodné, nateklé, bolí v klidu, po jídle, při jídle nebo pití kyselých potravin, v zimě a nic na to nepomáhá. Absolvovala jsem 8 aplikací Solumedrolu do vývodu slinných žláz, ale bez efektu. Čeká mě sialendoskopická operace a mám dotaz, pokud nepomůže ani ta, jaká je další léčba? Ve zprávě mám napsané, že mám SjS a sialadenitis gl. parotis l. utr.chron. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při uvedené operaci by měl být rozšířen vývod příušních žláz, což by mělo snížit riziko zánětů. Důležitá je důkladná hygiena ústní dutiny a případně substituce - podávání umělých slin. Pokud by se obtíže nezlepšily, bylo by nejspíše nutné systémové podávání kortikoidů a dalších léků ovlivňujících imunitu - o tomto ale rozhoduje v konkrétním případě revmatolog.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: