Zánět průdušek

Jsem astmatik a před třemi dny jsem jel na lékařskou pohotovost stím že mi poslední dva dny provázel velký kašel kdy jsem nemohl pořádně nic vykašlal a byl intenzivní jako při astmatickém záchvatu s rozdílem že ho provázely teploty kolem 39c a když jsem vykašlal hlen tak byl žlutý záňetlivý. Nemohl jsem vůbec spát. V nemocnici mi odebrali krev na rozbor udělali rtg plic. Obraz plic byl čistý a dle lékaře šlo o drobnou virózu. Ještě chci dodat že na poslech bylo vše čisté. Dali mi kapačku a nechali inhalovat ventolin. Dostal jsem antibiotika Augmentin 2x po 12h a Erdomed. Jsou to sice teprve dva dny ale potíže přetrvávají s rozdílem že mohu trochu lépe vykašlávat. Hlen však stále hutný skoro tvrdý a dnes i s krví. Mám ještě nějaký den počkat? Nebo je to špatné? Děkuji

Odpověď odborníka:

Vzhledem k popisovaným příznakům u Vás probíhá akutní zánět dolních cest dýchacích. K antibiotické léčbě užíváte mukolytika Erdomed a předpokládám, že jste užil léky na snížení horečky - Paralen či Brufen, při vysokých horečkách i studené zábaly. Pokud jsou potíže takhle úporné může se jednat o těžký zánět průdušek nebo i o zápal plic. Pokud se dělal rtg snímek plic, hned při prvním výskytu příznaků, nemusel se zápal plic ještě na snímku objevit. 2 dny je krátká doba a efekt se opravdu může začít objevovat 3. den. Pokud je hlen tvrdý, bylo by s výhodou inhalovat, k užívání Erdomedu přidat hojně tekutin. Nedoporučuje se užívat mléčné výrobky. Pokud jsou v hlenu jen drobné žilky krve, může se jednat o krev z horních cest dýchacích, které jsou podrážděné kašlem a hustým hlenem. Pokud je k hlenu krev ve větším množství, je nutné vyhledat plicního lékaře k neodkladnému vyšetření.
Pokud se obtíže po 3. dnu nezmírní, je zcela na místě kontrola lékařem ke zvážení posílení ATB léčby, kontrolního rtg plic a podobně.
S pozdravem
MUDr. Gabriela Rybářová

MUDr. Gabriela Rybářová
MUDr. Gabriela Rybářová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance Dobřany - RYSTRA INTERNA s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nervy
Články: Nervy
Nervová soustava slouží k...
Zlomenina krčku mívá fatální následky. Proč ale tak často?
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Články: Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Nečekejte, až vám lékař...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: