Zánět průdušek

Dobrý den, po prochlazení jsem dostal zánět průdušek. Zasaženy jsem měl od prvopočátku pouze průdušky bez jakéhokoli kašle,rými či teploty. Jelikož jsem před víkendem již svého praktického lékaře nestihl,zahájil jsem léčbu sám.Přes víkend jsem převážně ležel a byl v teple.Přitom jsem užíval Mukosolvan, na zvýšení imunity tinkturu z echinacei (třapatky nachové) a tinkturu průduškové směsy bylin a vitamíny (jak ve stravě tak v potravinových doplňcích). Po celou dobu nemoci jsem teplotu neměl, ale na průduškách se mi usazovala zelená rýma, kterou jsem však dokázal vykašlávat. Lékaře jsem navštívil po 6 dnech nemoci, tedy v úterý 8.3.2011, kdy však již nemoc byla na ústupu (lékaře jsem navštívil především z jiných důvodů), kdy mi doktorka předepsala jiný lék na vykašlánání a dále antibiotika Amoksiklav + Volnostin. Po pročtení vedlejších příznaků především antibiotik jsem je nakonec užívat nezačal, přičemž nyní již mám průdušky podstatně lepší (téměř bez hlenu). Můj dotaz zní, zda je nutné antibiotika i přesto začít brát a dobrat, abych se zánětu zcela zbavil. Přátelé totiž tvrdí, že by je raději začali brát a dobrali, aby se mi zánět nevrátil znovu, i třeba v jiné formě či nedostal astma atd. Měl bych tudíž i v této fázi nemoci antibiotika začít užívat a podstoupit tak riziko vedlejších příznaků těchto léků (které se především u antibiotik dle příbalového létáku mohou projevit u více než jednoho z 10 uživatelů léku? Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zelená rýma a vykašlávání hlenu neznamená hned zánět průdušek, znamená to zkrátka rýmu a bakteriální složkou, kdy hleny stékají do krku a dráždí ke kašli. Zánět průdušek vpodstatě vždy provází poslechový nález na průduškách (tj.lékařka by musela slyšet vrzoty či pískoty na průduškách, sám doma se takto nevyšetříte). K ATB - důležité je, že popsané nežádoucí účinky SE NEMUSÍ PROJEVIT U KAŽDÉHO a obvykle bývají velmi mírné. I léky a bylinky, které jste užíval, mohou mít nežádoucí účinky. Zda ATB užívat, to je nejlepší nechat na lékaři, jinak orientačně užívala bych na Vašem místě ATB, kdyby přetrvávala zelená rýma s vykašláváním zeleného hlenu a kdybych se k tomu navíc celkově necítila dobře. V opačném případě se kloním k tomu, abyste ATB užívat již nezačal, neboť odeznívání příznaků a mizení obtíží značí obvykle ústup onemocnění ("tělo si poradilo samo"). Ale jistou odpověď by Vám dal pouze lékař, který by Vás vyšetřil.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+20 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kdy nám hrozí ztráta čichu?
Články: Kdy nám hrozí ztráta čichu?
Ztráta čichu neboli anosmie...
Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně
Články: Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně
Nádor ledvin nemá v časném...
Co nejvíc ohrožuje srdce a cévy? Mýty a předsudky!
Články: Co nejvíc ohrožuje srdce a cévy? Mýty a předsudky!
Představíte si člověka s...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Syndrom neklidných nohou se může projevit už v dětství
Články: Syndrom neklidných nohou se může projevit už v dětství
Nepříjemné pocity v nohou a...
Močová inkontinence: zbytečné ženské tabu, které má řešení
Ostrý zrak i v pokročilém věku
Články: Ostrý zrak i v pokročilém věku
Mezi staré lidi jsou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: