Zánět průdušek, astma nebo něco jiného?

Cca před třemi týdny mi začal pocit zahlenění v krku, kašel, kovová pachuť v ústech při něm a celková slabost. Lékařka mi diagnostikovala zánět průdušek, CRP 44 a nasadila antibiotika Fromilid a na vykašlávání Erdomed. Příznaky ustoupily do dvou dnů, jen teplota 37,4 večer přetrvávala, nad čímž po týdnu na kontrole doktorka mávla rukou a předepsala mi ještě na pět dní chemoterapeutika Cotrimoxazol. Ani po těchto však teplota neustoupila, cítila jsem se však jinak skvěle a nechala jsem to být. Dva týdny to bylo v pohodě. Minulou sobotu to ale opět začlo(paradoxně na stejném místě jako minule - na vesnici, kam jsem jinak nejela, tudíž mě napadla i alergie). Opět pocit zahlenění, suchý kašel, kovová pachut v ústech. Večer se to najednou ohromně zhoršilo, protože jsem nemohla dýchat a měla jsem pocit, že se udusím. Chrčelo ve mně, pískalo, knučelo, při každém výdechu. Díky narůstající nesnesitelnosti jsme jeli na pohotovost. Zdejší lékař to opět rovnou svalil na zánět průdušek, napsal ATB Amoksiklav a doporučil Stoptussin na kašel a tím to haslo. V pondělí, po návratu do Prahy, jsem šla ke své lékařce, která se řídila hlavně zprávou z pohotovosti. Při poslechu nic neslyšela, asi jsem byla zrovna vykašlaná, CRP naměřila 22. Poprosila jsem jí o žádanku na imunologii, kterou mi odmítla. Poslala mě na RTG plic a srdce, který nenašel vůbec nic. Tak jsem teď doma, beru ta ATB od soboty od večera ale můj stav se nelepší. Na vykašlání beru Erdomed (ten jsem si naordinovala sama), teplota šplhá max. k těm 37,4, ale stále mám suchý kašel bez vykašlávání, v hrudi při výdechu často chrčí a píská, nedokážu ani vyjít schody, jaká je to pro mě námaha. K tomu stále při kašli a kýchání divná kovová pachut v ústech, odporná. Můj stav se ani trochu nelepší. Moje doktorka mě nikdy ani nenechá domluvit, takže se jí bojím požádat o vyšetření na spirometru, jestli nemám astma. Nebo by to poznal rentgen? V noci mívám záchvaty kašle, které ani Stoptussin neutiší. Chuť k jídlu se vytratila...

Odpověď odborníka:

Paní Terezo. Popis Vašich potíží odpovídá opakované infekci dolních dýchacích cest typu bronchitidy, tedy "zánětu průdušek". Ovšem vzhledem k popisovanému průběhu je samozřejmě vyšetření funkce plic zaměřené hlavně na asthma vhodné (lépe ale spíš po doléčení akutních potíží - při některých infekcích se plíce i u zdravého člověka mohou chovat jako při asthmatu a přesný diagnostický závěr nemusí být možný...). K dosud doporučené léčbě bych poznamenal - vzhledem ke zjištěným hodnotám CRP jde nejspíše bakteriální infekci, nasazení antibiotik bylo tedy na místě, volba Fromilidu byla rozumná. Další kroky jsou již ovšem poněkud sporné: 1.) z jakého důvodu Vám paní doktorka napsala po týdnu Fromilidu ještě Cotrimoxazol? (pokud soudila, že je třeba pokračovat v ATB léčbě, bylo by vhodnější Vám nechat Fromilid, i s přihlédnutím k tomu, že podobné potíže jsou ve Vašem věku relativně často způsobeny těmi typy bakterií - např. mycoplasma pneumoniae - u kterých je vhodné trvání léčby 10-14 dnů, ne jen týden (to mohlo být důvodem návratu potíží) a Cotrimoxazol na ně nefunguje, stejně jako Amoksiklav...). 2.) Pokud jste cítila pískoty a dušnost, bylo vhodné Vám předepsat léky roztahující průdušky (inhalátory - stejně jako mají asthmatici), Stoptussin tlumící kašel naopak příliš vhodný není. Asthma (ani zánět průdušek) se z RTG nepozná, provedení RTG bylo vhodné k vyloučení zápalu plic. Výše uvedené sdělení berte ovšem jako orientační, stav musí posoudit ošetřující lékařka, která zná ostatní detaily. Doporučuji tedy kontrolu u Vaší paní doktorky - ta by měla zahrnovat kontrolní poslech plic, event. kontrolní CRP, podle nálezu pak úpravu léčby a dále podrobnější rozvahu nad možnou alergií a plán alergologického/plicního vyšetření zaměřeného na asthma (imunologické vyšetření jako takové nutné není, daná situace nezakládá důvod k úvahám o snížení imunity...). Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+37 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: