Zánět štítné žlázy a její hodnoty

Před půl rokem mi byl zjištěn zánět štítné žlázy. Byl mi nasazen Eltroxin 100 a brala jsem denně půl tablety. Ted jsem byla na kontrole a lékař mi musel navýšit dávku.(Euthyrox 88 denně 1 tableta) a hodnoty takovéto: TSH 5,060 T3 4,4 T4 10,34 a-TG 1 a a-TPO 310(tohle mi přijde až moc vysoké,rozmezí je prý od 0-9). Miminko v nejbližší době neplánuji,ale mám z toho strach. Slyšela jsem,že jak je TSH nad 4, tak otěhotnět nejde. Je to pravda? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Zvýšené TSH (tj nedostatek hormonů štítné žlázy) může způsobovat poruchy fertility i narušovat průběh těhotenství (potrat, těhotenské komplikace). Jsou ženy, které i se špatnými hodnotami otěhotní a miminko donosí, jsou ženy, které mají problémy při již minimálních odchylkách od normy.
Obecně se tedy doporučuje u již léčených žen nechat se zkontrolovat krátce před početím (abychom znali aktuální hodnoty hormonálních hladin) a snažit se před početím o dosažení hodnot TSH do 2,5. Pak by potíže neměly být žádné (alespoň ne ze strany štítnice).
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: