Zánět štítné žlázy po příušnicích

Přes půl roku se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy, beru půlku letroxu 50, autoimunitní zánět nemám a protilátky mi šž netvoří. Před měsícem jsem ale dostala příušnice a podle obvodního lékaře prý viry příušnic způsobují subakutní záněty štítné žlázy a už je tomu měsíc a šž mám stále na dotek zvětšenou. Jak dlouho může trvat než zanět přejde a šž se zase změnší? nebo kdy je na čase jít k lékaři, že už zvětšení trvá dlouho? moc děkuji

Odpověď odborníka:

Některé viry opravdu mohou vyvolat zánět štítné žlázy, nicméně ten se projevuje většinou přechodným nadměrným vyplavením hormonů ze štítnice s příznaky nadměrné funkce. Štítnice by sice mohla být mírně zvětšená, ale bývá zejména bolestivá na dotek.
Pokud pozorujete zvětšení štítné žlázy a nemáte žádné jiné potíže, rozhodně bych za endokrinologem zašla, aby se nejdenalo o nový uzel, nebo jinou problematiku.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: