Zánět středního ucha - zánět průdušek

Dobrý večer, dcera (3 roky) je v současné době léčena na Otitis Media po propíchnutí ucha, které prodělala dne 4. 11. Předepsán Augmentin Duo, dvakrát denně 5 ml. Od soboty (8. listopad) však začala kašlat, i v noci. Hlen, který vysmrkává, je již čirý, kašel je spíše vlhký, v noci a při spaní trochu dusivý. Zítra s ní jdu určitě ještě k pediatrovi, ale chci se přesto zeptat, je možné, aby zánět středouší přešel na jinou oblast v těle, byť je léčena ATB? Musím tedy podotknout, že je relativně často nemocná (před čtyřmi týdny zánět průdušek - Klacid, v srpnu angina - Ospamox). Na ORL nepotvrdili výrazně zvětšnou nosní mandli, zatím odstranění není nutné. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by se jednalo o bakteriální infekci, je pod léčbou antibiotik rozšíření infekce nepravděpodobné. Spíše je dcera probíhajícím zánětem středouší oslabená a chytla navíc ještě nějakou virozu. Pokud dcerka dostává takto často antibiotika, je potřeba vždy zvážit, zda je skutečně potřebuje, zda se nemůže jednat o virozy, které by odezněly i bez antibiotik. Samozřejmě, pokud dcerka nedávno nastoupila do školky, zvýšená nemocnost je zcela běžná. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: