Zánět středouší

Dobrý den. mám tři a půl letého syna, který prodělal zánět spojivek a rýmu. Dostal od paní doktorky antibiotika. Poté, co to přešlo, jsme si všimli, že špatně slyší na levé ucho. Zašli jsme na ušní do nemocnice, kde po vyšetření tím malým trychtýřkem lékař konstatoval, že má lehce vpáčený bubínek. Dal mu pamykon, s tím, že prý špatně smrká a že mu tam zůstaly hleny a tím je to způsobeno. Jenže v tu dobu už rýmu neměl a zahleněný se mi taky nezdal. Chci se zeptat, jestli pan doktor jednal správně a zda to mohlo být opravdu hlenama nebo něčím jiným. teď po týdnu se nám zdá, že se sluch zlepšil, ale přesto mám obavu, jestli to nemůže být z něčeho jiného. Třeba vrozené? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vpáčený bubínek je projevem počínajícího zánětu středouší, což vzhledem k anatomickým poměrům opravdu souvisí s rýmou, resp. sekrecí z nosu. Eustachova trubice, která spojuje nosohltan a středoušní dutinu, je u dětí relativně širší, kratší a vodorovnější - cesta infekce z nosu je tedy mnohem snazší než u dospělého. Zánět středního ucha se v počátku snažíme léčit konzervativně, za pomoci antibiotik či antibiotických kapek (jako je např. Otobacid či Pamycon). Je-li vpáčení výraznější, nedá se dělat nic jiného než paracentéza ("píchnutí" ouška).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: