Zánět střevních divertiklů

Od února letošního roku jsem již třikrát prodělala zánět divertiklů, léčena vždy v nemocnici antibiotiky - augmentin+entizol, ciprinol+entizol. Byla mi doporučena operace. Ptám se , zda je to v dané situaci to nejvhodnější řešení, crp - vždy bylo nejvyšší kolem 60.. Nyní jsem tři týdny po poslením zánětu, neberu žádná antibiotika, stravuji se bílým pečivem, dušenou rýží a brambory + dušené maso, banány, vývary. Lékař se velice podivoval a doporučil mi stravu zbytkovou, hodně ovoce a zeleniny i se slupkami. Mám v tom zmatek, nevím, jak se tedy nyní mám stravovat. Koloskopie naposledy v loňském létě - nálezy drobných divertiklů. Nyní lékař nepožaduje již koloskopii, ale Ct vyšetření a pak následná operace.

Odpověď odborníka:

Pokud opakovaně recidivují divertikulosy jsou jenom dvě řešení buď operace nebo zkusit dlouhodohbou terapii lok. antibiotkem - používá se Normix xcož je rifaximin.,bere se v pravidelných intervalech cca půl roku., diety by jinak skutečně v době kdy není aktivní zánět měla být bohatá na vlakninu s dostatkem tekutin.Před operací se vštinou dělá CT kolonografie k přenému zjištění rozsahu divertiklů a tedy i operace.Při operaci se většinou odstraňuje pouze colon sigmoideum tedy esovitá klička cca 30 cm střeva kde je většinou maximum výskytu divertiklů.

MUDr. Karel Dvorník
MUDr. Karel Dvorník

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Doradus s.r.o., soukromá interní a gastroenterologická ambulance s endoskopií, Jihlava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: