Zánět v krku

Dobrý den, již delší dobu mne trápí problém týkající se pravděpodobně pravé mandle. Dlouhodobě se léčím s refluxní chorobou. Přibližně před dvěma lety mi na sonografii krku byla objevena zvětšená podčelistní uzlina na pravé straně a vzhledem k tomu, že jsem pociťoval tlak mezi zuby přibližně v místě nad uzlinou, PL mne poslal k zubnímu lékaři, který objevil, že mám pod zubem zánět, který následně přeléčil. Tlak mezi zuby jsem však pociťoval i nadále a uzlina při určitých pohybech začala pobolívat. Byl jsem proto na ORL, kde lékař konstatoval pouze krvavé hrdlo, pravděpodobně od refluxu. Přibližně před rokem mne střídavě bolela levá a pravá mandle, vždy přeléčená AB. Asi před půl rokem jsem začal mít pocit zalehnutí pravého ucha, které se postupně měnilo až v pálení a které vycházelo jakoby z nosohltanu. Proto jsem opět navštívil ORL, kde lékař konstatoval, že se jedná o alergickou rýmu, bolest ucha je od čelistního kloubu, který je mělce pod kůži a mandle prý prosáklá a zvětšená, jinak nic. Na alergii jsem dostal nosní kapky a na čelist fastum gel a obklady. Problémy se však nemírní, spíše naopak. Uzlinka pobolívá, mám pocit pálení na pravé straně nosohltanu, tlak v uchu nepolevil, ba naopak se jedná spíše o pálení až píchání a bolí mne pravá čelist. Mimoto mne při konzumaci určitých potravin (pomerančovy džus) mandle pálí a pálení jde jakoby do nosu i do pravého ucha. Mimoto cítím tlak na pravém okraji jazyka. Vše toto bylo lékaři při poslední návštěvě sděleno. Včerjsem byl opět u zubaře, který dělal rtg a konstatoval, že zub je přeléčen dobře a uzlina vychází spíše z nějakého problému v krku/mandli. Přibližně tři roky jsem kouřil (celkem do asi 5 tis. cigaret). Přibližně za týden jdu na ORL opět, poradíte mi prosím, na co by se lékař měl případně zaměřit, co bych mu měl ještě říct? Sice jsem v poslední době nezhubl, spíše naopak, ale mám strach, že by se mohlo jednat o nějakou vážnou chorobu :-(

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popis Vašich obtíží mě směřuje spíše k problému v nosohltanu ( chronický zánět) atakující i Eustachovu trubici, proto bolesti ucha. Uzliny na krku jsou ve spádové oblasti nosohltanu, což by tomu odpovídalo. Spouštěcí mechanismus mohl být nemocný zub. Zkuste před další návštěvou Sinupret forte a alespoň 4x2 vstřiky Vincentky do nosu cca 14 dnů.Pokud se potíže zmírní, diagnozu si potvrdíte.

MUDr. Karolína Dostálová
MUDr. Karolína Dostálová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL ambulance PP Hospitals, Nemocnice Brandýs nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x