Zánět v krku - imunita?

Po léčbě Duomoxem se vrátil pocit cizího tělesa v krku a vrátila se mi plísen bazenová na palci. Zároven nechci být za hypochondra, tak jsem trochu ty bolístky v krku a poté hloubějí asi na průduškách potlačil Ibalginem, ale pokles výkonnosti sportovní je zneklidnující spolu s info o nedoléčené angině a možných následcích. V dětství jsem měl šelest a často bral penicilin. Virozu poznám - nejúčinnější je koupel ve stupnující horké vodě a pak pocení pod peřinou až do krajnosti - většinou jsem pak fit do 3 hodin po kůře. Teď ale mám pocit, že se mi usadila v těle bakterie rezistentní na ampicilin, ale teplotu nemám, mandle také ne. Fyzicky jsem poloviční - po dvou dnech v posteli se to zlepší, ale cizí těleso v krku mě zneklidnuje a domnívám se, že pomůže asi jen další širokospektré ATB.?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte pocit cizího tělesa v krku, doporučovalla bych ORL vyšetření včetně kultivací, vhodné by bylo doplnit i alergologické vyšetření. Léčba širokospektrými antibiotiky není nutná pokud nebudou zvýšené parametry zánětu /CRP, zvýšené bílé krvinky/, poziitvní kultivace. Na lokální plísňové kožní oneocnění by antibiotika nepomohla naopak by mohlo dojít k zhoršení mykosy. Zkuste zatím pravidelné užívání probiotik k posílení sližníční bakter. flory, pravidelně kloktat Vincentku, šlavěj, řepík.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: