Zánět v oblasti kostrče

Dobrý den, přibližně před půl rokem se mi v oblasti kostrče udělala podélná bolestivá bulka, jelikož však za pár dní zmizela, nepřikládala jsem tomu význam. Asi před měsícem se mi však v tomto místě udělal zanícený vřídek, který se podléval žlutou tekutinou a samovolně praskal. Nejprve jsem se domnívala, že se jedná o zarostlý chloupek, dané místo se však neustále podlévá. Asi před třemi dny jsem bouličkou propíchla jehlou, abych z ní hnis vymáčkla a vymáčkla jsem i jakýsi drobný chomáček vlásků. Velice mě to zaskočilo, protože nemám představu, jak by se mi pod kůži mohly vlásky dostat, nevzpomínám si, že bych v daném místě měla nějakou ránou, kterou by se mi tam mohly zanítit. Když jsem si dnes dané místo kontrolovala a promačkala okolí, zjistila jsem, že je místo podlité žlutou tekutinou a krví, která začala vytékat. Na pohled to není znát, ale když kůži promačkám, cítím, že pod ní tekutina je a to až v okolí 5-7 cm od původního vřídku. Samozřejmě mám v plánu zajít k lékaři, ale předem bych se chtěla zeptat o jaký problém by se mohlo jednat. V souvislosti s tím bych ještě zmínila, že podobná bulka se mi udělala před půl rokem v oblasti velkého stydkého pysku. I tehdy jsem ji přičítala zarostlému chloupku. Tekutinu jsem vymáčkla a bulka se tak ztratila. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Karolino, to, co popisujete v oblasti kostrce je typický příklad sinus pilonidalis. Dohady, proč vzniká nejsou úplně jasné, předpokládá se vrozená dispozice, kdy v této oblasti je již od narození systém kanalku a chodbicek, o kterých člověk vůbec neví až do doby, kdy se projeví zánětem - většinou hnisavym. Bývá to typicky ve vaší věkové kategorii. Na vrozenem podkladu se tam taky vyskytují chlupy, co je taky typické. Řešení je chirurgické - ložisko je potřeba odstranit - celé vyriznout. Jedná se o operaci v celkové narkose. Celé ložisko se vyrizne a rána se sesije. Bohužel tyto rány jsou zatížené vysokým (někdy až 50%) rizikem infekce (hnisani) protože infekce v rane je již před operací a taky je rána kousek od konečníku - dalšího zdroje bakterií. Nicméně jiná možnost - jak se problémů definitivně zbavit není. I v případě, že by se Vaše momentální potíže podařilo zvládnout nějakými proplachy, co taky není moc pravděpodobně, kolem chloupků, co rostou hluboko v rané se infekce nadále drží a zvykne proto recidivovat a navíc se opakovanými záněty ložisko pořád zvětšuje. Proto je určitě vhodné co nejdříve zajít na chirurgii do nemocnice a objednat se na operaci - vyriznuti ložiska. Co se týče zánětu v oblasti velkého pysku - ten má jiný původ, může se jednat o zánět kořínku chloupku, nebo může chloupek zarustat. Taky se může jednat o zánět Bartholiniho žlázy, co ke žláza produkující sekret u vchodu do pochvy. V případě opakování zánětu v tomto místě se poraďte se svým gynekologem.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: