Zanet v podpazi - stafylokok?

Pred mesicem jsem mela furunkl obliceje, musela jsem jit na chirurgii na rozriznuti, potvrzen zlaty stafylokok. Dostala jsem dve baleni atb Augmentin, rana se mi velmi rychle zahojila. Atb jsem dostala jeste pred tim, nez se vedelo o co jde.. tedy nejsem si jista, jestli byly pouzity spravne atb. Nyni pred tydnem se mi udelali male bolestive hnisajici pupinky v podpazi, dva dny jsem je mazala masti Betadine a zmizeli. Podotykam, ze jsem v den, kdy jsem objevila pupinky, pouzila novou holici penu. Nicmene pupinku sem si vsimla hned po holeni (mozna uz tam byli predtim). Par dnu pote se mi v pravem podpazi udelala boulicka, cca 5 mm velka, velmi bolestiva, boli cely den a bolest vystreluje az do paze a prsou. Vcera jsem byla u lekare, jedna se pry o zanet miznich zlaz (uzlin), byli mi opet predepsany dalsi atb. Dnes se mi boulicka zacina delat i v druhem podpazi. Boulicky nejsou skoro videt, vypadaji spise jak mensi modriny, hlavne hodne boli. Muze se jednat opet o stafylokoka? Je mi divne, ze bych mela zanet ve stejnou chvili v obou podpazi, nikdy jsem na toto netrpela. Pripadne muze se jednat o nejake zavaznejsi onemocneni? Mazu je masti Framykol, beru atb a piji nekolikrat denne tinkturu z lichorerisnice. Nerada bych brala kazdy mesic nova atb, docetla jsem se, ze tim se stava stafylokok odolnejsim. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Paní Jano. Stafylokok je běžně přítomen na kůži i u zdravých osob a u povrchových kožních zánětů (furunkl, záněty po drobných poraněních apod.) je obvykle nejpravděpodobnějším původcem problému, ATB Augmentin jsou v léčbě stafylokokové infekce adekvátní. Diagnóza zánětu lymfatických uzlin vzniklého najednou v obou podpažích je ovšem problém jiný a zasluhuje si větší pozornost - Váš lékař by měl tedy uvážit, proč k němu ve Vašem případě došlo, může to souviset s nějakou jinou infekcí provázenou zvětšením uzlin, onemocněním postihujícím imunitu, v oblasti podpaží se takto může projevit i zánět potních žláz, teoreticky může jít také o projev reakce na kosmetiku používanou v obl. podpaží aj... Je tedy třeba problém zhodnotit "celkověji" než třeba léčbu furunklu. Předpokládám, že si Vás Váš ošetřující lékař pozval na kontrolu, bude tedy možné se jej podrobněji vyptat. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x