Zánět v prstíku, který se opakuje

Na začásku listopadu 2015 se naší dceří (2 roky a 3 měsíce) vytvořil silný zánět na prostředníku levé ruky. Začalo to nenápadným otokem citlivým na stisk a rankou připomínající záděrku, či ranku, jako když si zarazítě větší třísku, avšak žádnou jsme v rance nenašli. Během 1,5 dne se na prstíku vytvořili vodnaté puchýře, prstík začal modrat až fialovět zevnitř. Bez horeček. Dětský lékař léčil antibiotiky Fromilid, mazání Framikoinem. Pátý den večer prstík začíná bolet, tvrdne na omak a puchýře pod kůží zežloutli, zvýšená teploto. Šestý den uz jsme jeli na pohotovost do Plzeňské fakultní nemocnice. Následovalo chirurgické odstranění kůže z části prního článku prstu, ob den převazy pod narkozou (čistění a opětovné mazání černou mastí),amoksiklav v kapačkách. Včera, po 1,5 měsíci, se na prstíku zase začal tvořit puchýřek, který se zvětšuje, prstík otéká. Prodělané nemoci: neštovice, HFMD. Prosila bych radu, zda se již některý z vás lékařů s tímto problémem nesetkal. Zda nevíte, co je příčinou a proč se to vrací. Možno doložit kopie lékařské zprávy z nemocnice, příp. více fotografií. Dotaz posílám také na kožní obtíže a dětské nemoci, než neví, kam to zařadit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jaro, na prstech rukou se často dělají hnisavé záněty, odborně se jim říká panaritium. Vznikají proto, že ruce nejvíce používáme a přicházejí nejvíce do kontaktu s vnějším prostředím, různou špínou a bakteriemi. Nejčastějším místem průniku infekce je kolem nehtů. Může se tak stát při záděrce, okusování nehtů, drobném poranění, nebo se příčina ani nezjistí. Pak se rozvíjí hnisavý zánět a projevuje se otokem, zarudnutím, bolestivostí, může se vytvořit pak hnisavé ložisko - absces (dutina vyplněna hnisem). K tomu můžou být i celkové příznaky jako zvýšená teplota. Léčba by měla být od začátku chirurgem, který při přítomnosti hnisavého ložiska toto otevře, hnis se vypustí a to je nejdůležitější při léčení, které pak už většinou probíhá dobře a na léčbě mastmi (desinfekčí - jako Betadine, nebo antibiotické, jako Framykoin, nebo Bactroban), dále koupely např. v heřmánku, nebo řepíku. Jen v případě dlouho trvajících, nebo úporných zánětů je nutno podávat i antibiotika. Podle průběhu, který popisujete se jednalo i mimořádně úpornou infekci, která vyžadovala složitější léčbu i antibiotika. Myslím si, že ošetření chirurgem bylo na místě hned na začátku, místo léčení pediatrem antibiotiky a mastí a při příštím podobném případu bych Vám doporučoval co nejdříve vyšetření a léčbu chirurgem. Při tak dlouhém průběhu se může stát, že infekce zrecidivuje. Znovu bych co nejdříve navštívil chirurgii, kde jste s tím byli léčeni. Někdy se může dostat infekce i do kosti, pak je zánět úpornější a vyžaduje jiná antibiotika a delší léčbu. Příčina, proč u Vaší dceři se zánět tak dlouho a složitě táhne je, že buď se tedy jedná o ze začátku neadekvátně léčený hnisavý zánět, který měl být ošetřený chirurgicky hned na začátku, nebo může být i oslabení imunity, anebo obojí. Nyní bych Vám tedy doporučoval co nejdříve vyšetření na chirurgii, kde jste byli dosud léčení, zda není potřebný další zákrok a taky s dotazem, zde není zánět v kosti. Pokud se budou podobné záněty opakovat, je na místě imunologické vyšetření.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x