Zánět vaječníku

Dobrý den. Je mi 34 let a už 4 roky se léčím na neplodnost. V roce 2009 jsem podstoupila laparoskopii vejcovodů s diagnózou - oba vejcovody neprůchodné. Nicméně jsem do roka otěhotněla - bohužel ve druhém měsíci potratila. Pak jsem podstoupila 3 x IVF - rovněž bez úspěchu. Tento měsíc jsem podstoupila hydrolaparoskopii v Olomouci s překvapivým výsledkem, který bych chtěla s Vámi konzultovat. Opíšu nejdůležitější část lékařské zprávy: krajiny obou adnex s adhezemi hlavně vpravo, kde tuba dilatované fimbrie částečně slepené kontrastní látka s latencí prosakuje - susp.SS. Vlevo rovněž adheze fimbrie ale intaktní kontrastní látka proniká ihned volně. Prosím jaký navrhujete další postup v léčení mé neplodnosti? Na pravém vejcovodu je zánět. Je nutné pravý vejcovod odstranit a pak by byla šance na otěhotnění? Samozřejmě vše prodiskutuji i s mým gynekologem, ale zajímá mě i další názor. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zánětlivě postižený vejcovod je vhodné nechat odstranit. Takový vejcovod už nikdy nebude normálně průchodný a k užitku Vám tedy nebude. Ba naopak, zánětlivý zdroj může být příčinou neúspěchů při dalších snahách o otěhotnění.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: