Zánět varlat

dobrý den, zhruba před třemi týdny mi propukly příušnice a v souvislosti s tím mě začalo občas pobolívat pravé varle. Praktický lékař mě ani neprohlédl a poslal mě na vyšetření krve. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli se z krevních testů pozná, zda mě postihl zánět varlete. Ještě by mě zajímalo, jestli během příušnic může varle bolet bez dalších příčin, jen jako projev této nemoci. Pro upřesnění je mi 22 let.

Odpověď odborníka:

U příušnic se většinou diagnóza stanoví klinicky, tj. podle typického obrazu nemoci. Laboratorní vyšetření nebývá nezbytné, pokud se provádí, je to k potvrzení předpokládané diagnózy. Zánět varlat postihuje asi 30% nemocných mužů s příušnicemi. Varlata mohou bolet i bez souvislosti s příušnicemi, např. po vyšší sexuální aktivitě, po úraze, při zánětu nadvarlete z jiných příčin atd., ale pokud máte nyní příušnice, souvislost Vašich obtíží s nimi se přímo nabízí.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: