Zánět vedlejších nosních dutin

Dobrý den, vždy mám rýmu dva týdny a pak přestane. Tentokrát mám rýmu týden a půl, včera mě začala hrozně bolet hlava. Ráno už mě hlava nebolela, jen celý den cítím tlak za nosem a vedle nosu z obou stran. Mohlo by jít o zánět vedlejších nosních dutin? Nebo co jiného by to mohlo být? A jak se toho mám zbavit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Jitko. Vámi popsané příznaky mohou svědčit pro komplikaci rýmy zánětem dutin. Byla by na místě konsultace lékaře, pokud ale nemáte výraznější celkové potíže (horečka apod.) a stav se spíše zlepšil, mohlo jít jen o přechodné "ucpání" dutin. Pomoci by mělo důsledné čistění nosu (proplachy solnými roztoky, kapky proti otoku - Nasivin, Olynth), také uleví nahřívání dutin (teplý obklad). Podle toho jak se potíže vyvinou pak zvažte přece jen návštěvu lékaře - rozvinutý bakteriální zánět dutin je třeba léčit antibiotiky. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: