Zánět žil? nateklá lýtka.

Je mi 20 let a uz 4 roky mam problem s otékáním nohou (po úrazu a následné operaci levého kolena). Půl roku po operaci LK mi začala natejkat levá noha. Zjistili mi trombofilii a po lecbe jsem mela chvili klid. Po kratke dobe po vysazeni leku se problem vratil, ale i na druhe noze. Poslední dva roky mi otekají lýtka, citim tihu v nohou, pocit tezkych nohou, boli me, jsou citliva kdyz je promackam a uvnitr citim brneni a nekdy me v nich i dost pálí. Obvodní doktor mi dal detralex, anoprin a poslal na sono-to bylo v poradku. Behem techto dvou let problem ustupuje a porad se vraci a pak nejakou dobu trva. Ted uz mam lytka otekla dva mesice a mam vsechny problemy co jsem zde vypsala. Leve lytko mam otekle, ze se nevejde do kozacek a to mi po obvodu vzdy plandaly. Nevejdu se do nohavice. Prave mam mene, ale i tak je dost. Leky od doktora mi nepomahaji a me to dost trapi. Problem mam po cely den, vecer trochu vice a nelepsi se to. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Příčin otékání nohou může být celá řada a pokud problém trvá takto dlouho, je jistě na místě podrobnější vyšetření. Je sice pravděpodobné, že stav je dán problémem se žílami, ale je vhodné provést i některé laboratorní testy týkající se funkce ledvin, štítné žlázy aj. a také provést kontrolní ultrazvuk žil s opětovných zhodnocením žilní funkce (udávaná trombofilie sama o sobě nezpůsobuje otoky, pokud se neprojevila už trombózou, i v takovém případě po řádné léčbě nemusí ale nastat žádné trvalejší následky ve smyslu žilní nedostatečnosti). Mělo by být také zhodnoceno, zda otoky nejsou lymfatického původu. Doporučuji tedy obrátit se znovu na Vašeho praktického lékaře - ať znovu přehodnotí příčinu otoků, domluví se s Vámi na příslušných krevních testech a dá Vám doporučení do ambulance flebologie (kde uvede, jaká vyšetření jste již měla, jaký byl jejich výsledek a jaká byla zkoušena léčba) - tam Vám provedou kontrolní ultrazvuk a vyjádří se k možné příčině otoků přesněji z hlediska své specializace. Přeji Vám, ať se podaří příčinu potíží odhalit a tím i najít vhodný léčebný postup!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: