Zánět zubu

Dobrý den,pane doktore,chodím k zubařce několikrát do roka za poslední 2 roky.,-začlo to bolestí šestky vlevo dole,s tím,že je to asi zánět dásní,kdy se nedělal RTG.Po měsících začli velké bolesti,již se musely čistit kanálky.,poté byl zub uzavřen.Stěžovala jsem si na neustálé pobolívání,ale neuspěla jsem,prý je zub mrtvý a nemůže bolet.Po měsíci opět velké bolesti,musela se otevřít a čistit kanálky u sedmičky.Po uzavření zubu jsem si opět stěžovala na bolesti,ale opět jsem neuspěla.,žádný kontrolní RTG.,po měsících se bolest vrátila a musela být otevřena znovu šestka ,protože nebyla dobře vyčištěna.,bolesti opět přetrvávali, a musela být otevřena pětka.,Po měsících jsem informovala lékařku o nočním silném cuknutí v zubu v pravo nahoře.,prosila jsem o RTG-kde je prý pouze malý kaz a nepřejde do dřeně,ale omyl po měsíci nastalo cukání intenzivní,navštívila jsem ze strachem lékařku,která mi opět trhala nerv a čistila v zubu kanálek-zažívám zase bolesti.,to jsem tomu chtěla předejít.,takhle ale můžu přijít o všechny zuby,,poradíte mi,p.zubařka to svádí na rodinnou anamnézu,a mám prý zvýšenou kazivost zubu.,co mám tedy dělat,abych si zuby zachránila?navíc zuby léčené mi odspodu černají,je to správně?vše si platím od měření kanálku-po výpně,plomby.,moc děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dášo, rodinná anamnéza sice má význam, ale pouze zanedbatelný. Důvodů k léčbě kanálků je mnoho - nejčastěji rozsáhlé kazy, neléčené kazy, nevyhovující výplně se sekundárními kazy, nevhodné korunky atd. Malé kazy problémy zpočátku nedělají, cukání, které uvádíte, zpravidla znamená již ohrožování zubní dřeně. Kvalitní diagnostika a endodontická léčba (léčba kořenových kanálků) se opravdu bez RTG snímku dělat nedají, lze tedy pouze usuzovat, který zub vlevo dole byl opravdu příčinný. Navíc opětovná léčba kanálků po tak krátké době opravdu není standartní. Dobře endodonticky přeléčený zub opravdu nebolí, bolest je příznakem přetrvávající infekce - bohužel zpravidla nekvalitní endodontické léčby. Černání zubu po léčbě kanálků může mít opět více příčin, nicméně objevilo-li se postupně, půjde o zabarvení z ponechání zbytků materiálu, kterým se plní kanálky, v korunkové části. Zub pak takto tmavne. Určitě bych vám doporučil navštívit stomatologa, který se specializuje na endodontickou léčbu, aby posoudil úroveň a kvalitu léčených kanálků. Nevyhovující léčba bohužel vede ke ztrátě zubu. S pozdravem MUDr. Martin Lamm

MUDr. Martin Lamm
MUDr. Martin Lamm

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá zubní ordinace Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: