Zápal plic

Dobrý den , mám zápal plic na pravém horním laloku .. Jsem bez teplot a minimalne kašlu , jen se cítím strasne unavená a slabá .. Od včerejška mam nasazeny klacid 500 a erdomed .. Jak dlouho potrvá než mi bude lépe a jestli není lepší léčit se v nemocnici .. A pokud uz se lecim , jestli se mi zápal plic nemůže zhoršit .. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jste léčená naprosto v souladu s platnými doporučeními. Nekomplikovaný zápal plic u osoby, která se neléčí s nějakým vážnějším chronickým onemocněním (jako třeba onemocnění srdce, chronické plicní onemocnění, cukrovka ap.) se ve valné většině případů daří zvládnout ambulantně, tedy pomocí antibiotik užívaných ve formě tablet. Léčba v nemocnici by Vám nepřinesla mnoho výhod, naopak jsou zde i jistá rizika, zejména riziko rezistentních nosokomiálních ("nemocničních") infekcí. Je samozřejmě nutné antibiotika užívat správně a dostatečně dlouho - dle zvážení ošetřujícího lékaře 1-2 týdny, a poté ještě další minimálně týden dodržovat klidový režim. Celkovou dobu léčby tedy očekávejte 2-3 týdny, do úplné úpravy stavu spíše měsíc. Zlepšení byste měla pocítit cca do tří dnů po nasazení antibiotik. Pokud organismus na nasazenou léčbu zareaguje dobře, ke zhoršení by dojít nemělo. Nemohu to ale samozřejmě slíbit stoprocentně, teoreticky mohou nastat i určité situace nebo komplikace, kdy z nějakého důvodu nebude léčba účinná. Pak může být nutná její úprava nebo změna, třeba změna antibiotik, ev. podání nitrožilních antibiotik za hospitalizace. Není to však příliš pravděpodobné. Také je otázka, zda skutečně máte zápal plic bakteriálního původu. Doznívá nyní chřipková epidemie a ev. by mohlo jít o virové postižení, pak by byl efekt antibiotik minimální. Určitě dodržujte maximální klidový režim a podpůrná opatření (dostatek tekutin, vitaminů, kvalitní strava...). Přeji brzké vyléčení.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x