Zápal plic

Dobrý den, dcera bere pulmicort od ledna tohoto roku. Byla na vyšetření v Praze v Motole, paní doktorka jí diagnostikovala začínající astma a přechozenou mononukleózu. Montelucast bere asi 14 dní, ten jí napsal ostravský imunolog, který diagnózu astma u dcery vyvrátil, z krevních testů a výsledků spirometru je dcera podle něj z hlediska imunologického i alergologického v pořádku. Také provedl vyšetření štítné žlázy, s uspokojivým výsledkem. Závěrem doporučil zmiňované CT a bronchoskopii. Astma u ní vyloučila rovněž alergoložka z Třince, kam jsme docházeli, když byla dcera malá. V Třinci jí dělali spirometr, testy na 15 základních alergenů a 5 testů na potravinovou alergii, vše měla v pořádku. Děkuji Vám za zájem a s výsledkem CT se na Vás určitě obrátím. Iva H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,paní Ivko, děkuji za podrobnější informace. Na jaké ambulanci v Praze byla dcerka vyšetřena? Na plicní? Tím, že nevidím všechny výsledky, nemůžu diagnostiku spolehlivě posoudit a ani se do ní tedy nechci míchat. Faktem je, že existuje astma alergické ale i nealergické, při kterém jsou všechny alergologické testy v pořádku, jedná se o astma "iritační",kdy může být spouštěčem záchvatu nějaká chemická látka, dezinfekční prostředek apod. Spirometrie u astmatika může být v normě, pokud právě nemá období exacerbace /zhoršení/. Důležité je, zda dceři provedli bronchodilatační test /spirometrie - potom 2 vstřiky Ventolinu - znovu spirometrie po 20 minutách/ nebo bronchoprovokační test /kdy se zjišťuje reaktivita průdušky na podněty, které ji zužují/. Určitě testy byly provedeny a byly negativní, tudíž byla dg. astmatu vyloučena. Důležitá je ovšem i klinika, t.j. zda má či nemá pacient potíže, záchvaty kašle, dušnosti, atd. Pokud dceři vyloučili astma, proč nadále užívá Pulmicort /inhalační kortikosteroid/? S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: