Zápal plic

Dobrý den šla jsem k lékaři s bolením v krku a s horečkou vysokou přes 39st.Dostala jsem Ospen s tím,že mám zápal plic,já ale skoro vůbec nekašlu.Horečky trvaji třetí den,z antibiot.jsem vybrala zatím 7 tablet...Ospen 1000 po osmi hod.Musím si brát i paralen na srážení teploty,což ale vždy zabere na krátkou dobu.Je možné mít zápal plic bez kašle?Je možné ho poznat pouhým poslechem?Na RTG jsem nebyla poslaná.Před třemi lety jsem prodělala černý kašel se zápalem plic a pohrudnice,trochu se bojím,jestli to nemohlo nechat nějaké následky,i když doteď jsem problémy neměla.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Kašel není nutným příznakem zápalu plic, může být přítomný jen nevýrazný nebo i žádný kašel. Poslechem lze zápal plic poznat, proto rtg snímek není nutný. Záleží i na zkušenosti vyšetřujícího lékaře. Pokud Vás vyšetřil vč. poslechu a usoudil, že máte zápal plic, jsou antibiotika (např. Ospen) určitě na místě. Účinek, tedy i pokles horečky, by se měl dostavit do tří dnů. Pokud by se tak nestalo, je nutno přehodnotit diagnosu a léčbu. Onemocnění může být způsobeno nejen bakteriemi, ale třeba také viry, a na ty antibiotika nezabírají. Původce se ovšem nepozná poslechem ani rtg, spíše z vyšetření krve. Prodělaný černý kašel se zánětem pohrudnice může zanechat následky např. ve smyslu srůstů pohrudnice, což může navodit dechové problémy, ale ne horečku. Černý kašel také na různě dlouhou oslabuje imunitu a činní Vás náchylnější k dalším infekcím. Nynější horečka bude tedy spíše než přímým následkem Vašeho onemocnění před 3 lety projevem nové, akutní infekce. Přeju rychlé uzdravení.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: