Zápal plic a chlamydie

Dobrý den, Prosím o radu. Z rtg byl zjištěn slabsi zápal plic; v krvi pozitivní IgG, IgM, IgA protilátky proti Chlamydie sp., CRP 1, hematologie i biochemie v pořádku. Celkove únava, slabost, bolest svalů, pokaslavani, teplota do 37,6. Nasazen Klacid SR 2tbl.denne. na 3 tydny. V průběhu uzivani atb nastala uleva , teplota klesla.Nyni po dobrani atb opet teplota 37,4,pote klesne na 37, bolesti svalů nohou neustoupily, pokaslavam stále, občas i bolesti hlavy. Je možné , že zápal plic není úplne vylecen a budou nutna další atb? Nebo tyto problémy spíše vyvolávají chlamydie v krvi?Prosím, o radu. , mam male dite a jsem už zoufala.dekuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, 3 týdny léčby Klacidem by měly být dostatečné, zvláště, když CRP je nízké. Myslím, že teploty rovněž postupně odezní. Při přetrvávání obtíží ale kontrolní snímek je určitě namístě. Chlamydiové infekce se skutečně v rodinách přenášejí, ale tomu se nedá zamezit a záleží spíše na momentálním imunitním stavu jednotlivých členů rodiny, zda onemocní nebo ne, zda se onemocnění projeví zápalem plic nebo jen krátkodobým pokašláváním. Rozhodně nejsou namístě přehnané obavy.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: