Zápal plic - doplňková léčba a rekonvalescence

Dobrý den paní doktorko, mám zápal plic (bakteriální) s nálezem v levém středním poli. Nástup nemoci se mi zdál poměrně rychlý. Snad jsme jej tedy i včas podchytili. Vlnu nastydnutí jsem prodělávala sice od začátku roku, ale ještě minulý týden v pondělí jsem měla dle nízkého CRP a vyšetření diagnostikovanou chřipku, stav se rychle horšil, od čtvrtka jsem dostala ATB Augmentin, Guajacuran, Prothazin. (Již ve čtvrtek jsem měla po záchvatech kašle takové sípavé nebo chrápavé dýchání.) Stav se dále horšil, o víkendu se objevilo bodání do prsou, hrudi. V pondělí jsem znovu navštívila lékařku, měla podezření na zápal plic, výměna ATB za Azitrox (v lékárně měli jen Azitromycin), CRP 90, těhotenství vyloučeno, kontrolní RTG v úterý zápal plic potvrdil, dostala jsem ještě jednu dávku Azitroxu a dobírám Guajacuran. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho může trvat léčba, pracovní neschopnost a rekonvalescence a jak bych mohla léčbu urychlit? (ACC long? Inhalace vincentkou ultrazvukovým inhalátorem s nějakým lékem/kapkami? Inhalace nad hrncem horkou parou s bylinami? Nějaké bylinné čaje? Dechová cvičení? Mazání? Masáž? Poklep?) Úplné uzdravení znamená kontrolní RTG bez nálezu? Další kontrolní rentgen mám za 16 dní od toho prvního. Jak dlouho po přeléčení/vyléčení je nutná rekonvalescence a v jakém duchu? Když jsem zdravá, tak v zimě jezdím na běžky. Tzn. jaký pohyb a po jaké době si můžu dovolit? Procházku venku, v Jizerských horách, na běžkách...? (Zatím jsem v domácím léčení a bez vycházek a to min do kontroly 19.2.) ATB Azitro-mycin/-x beru nyní 4. den. Již se cítím výrazně lépe. Teploty již asi po 2 dnech ustoupily, z běžných teplot kolem 39 k 36. Kašel je lepší, i když 1-2 záchvaty kašle v noci ještě mívám. Bodavá bolest hrudi ustoupila, ale občas ještě ve středu hrudi bolest či tlak pociťuji (při narovnání/vypnutí hrudníku, někdy při kašli, smrkání...). Dále mám již týden zalehlé uši (souvisí s naběhlými dutinami, rýmou). S tím se dá ještě něco dělat, nebo jen kapky do nosu a počkat? Dá se říct, že mám špatnou imunitu, která by se také měla léčit, když jsem chytila zápal plic a měsíc jsem byla nastydlá v tomto období? Nebo to nyní může být celkem běžný jev? Děkuji za odpověď. Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Je vidět, že Vaš léčba je úspěšná a zabírá, když se cítíte výrazně lépe. Pomoct si můžete vitaminama a probiotikama - já při a po zánětu plic doporučuji Biopron Respiron, hodně vitaminu C, Echinaceu. Nedoporučuji napařování nad horkou párou! Spíš jenom hodne zvlhčovat vzduch doma, na rýmu a zalehlé uši prokapávat nos, pokud máte zalehlé dutiny - tak biolampu nebo solux. Rekovalescence je záležitost individuální - závisí od mnoha faktorů - stavu imunity, věku, přidružených onemocnění, stavu iminity před nemocí...... Důležité je, jak bude vypadat RTG plic po ATB léčbě. Standartně doporučuji minimálně měsíc pozvolný režim, bez fyz zátěže, a dál dle Vašich pocitů. Určitě však ne běžky v mrazu na několik kilometrů. Spíše procházky v horách. Uvedu příklad - mám kolegu, sportovce, který denně běhal trasu Tatranská Polianka - Sliezsky dom. Měl zánět plic a cestu do práce s mírným převýšením chodil s přestávkama 2 měsíce..... Sama uvidíte, jak Vám bude a určitě Vám dá nějaké rady i Váš lekař.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x