Zápal plic, očkování prevenar

Dobrý den, můj 3,5 letý syn byl hospitalizován se zápalem plic i když je očkovaný Prevenarem (tenkrát ještě 2000,- kč za jednu dávku). Jak je to možné, že i přesto onemocněl? Myslela jsem, že ho má toto očkování chránit. Mohou se mu zápaly plic vracet? Je to školkové dítě, ale zatím takhle nemocný nebyl, jen běžné rýmy a kašle. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování nechrání proti všem existujícím zánětům plic a z pneumokokových zánětů plic chrání proti sérotypům obsaženým v očkovací látce. Navíc lidský organismus není stroj se stoprocentně předvídatelnými reakcemi a očkování, ať jak chce drahé, nemusí chránit na sto procent (a není to ničí chyba, ani očkování, ani organismu). Ale výrazně snižuje riziko možných komplikací při nákaze (tj.po očkování proti pneumokokovi pak pneumokokový zánět plic třeba není smrtelný nebo nemá trvalé následky, jak by tomu bylo třeba bez očkování). Záněty plic se mohou opakovat a samozřejmě může člověk za život prodělat záněty plic způsobené různými mikroby (kromě Str.pneumoniae způsobuje zánět plic třeba Mycoplasma pneumoniae, Staphylococcus aureus, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Mycobacterium tuberculosis, chřipkový virus a jiné respirační viry atd.-píšu, co mě zrovna napadá, všeobecný náhodný výběr.)

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: