Zápal plic u 7 letého dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Moje dcera 7 let už je měsíc nemocná. Zhruba před měsícem dostala horečku, z bolestmi v krku a na hrudi, s dušností. Lékař na pohotovosti jí dal ospen, který brala cca týden, jelikož po týdnu se jí opět vrátila bolest na hrudi a dušnost. Naše lékařka jí udělala rentgen a podle něj řekla, že se jedná o zápal plic. Dcera dostala antibiotika Zinat na 10 dní. Paní doktorka udělala po dobrání antibiotik kontrolu, která dopadla dobře až na nespecifický nález na protilátky na chlamidya pneumoniae.Náběry na protilátku udělala, jelikož se jednalo o hodně atypický zápal plic.S tím,že se test na protilátky zopakuje po měsíci znova.Už je to 14 dní po dobrání antibiotik a dcera je stále i po menší námaze dušná. Nejsem si jistá (pokud opravdu dceri zapal plic způsobila tato bakterie) jestli Ospen a Zinat zabírají na tuto bakterii. děkuji mockrát za radu Hana G.

Odpověď odborníka:

Na chlamydia pneumonie by měl Zinnat zabrat, ospen z LPS asi brala zbytečně. V současné době se objevují spíše virová onemocnění s možností komplikace právě zápalem plic. Onemocnění mohlo být taky způsobeno původcem mykoplasma pneumonie. Tady bývají nízké zánětlivé parametry , ale bez ATB terapie to nejde.Nevím, jak vypadaly výsledky odběru krve: CRP, KO a diff., JT, moč a sed. Budeme předpokládat , že vše bylo v normě a dle kontrolních výsledků, že zinnat zabral. Určitě nějako dobu potrvá ponámahová dušnost, často se po prodělané pneumonii objevuje i alergické asthma průduškové, které pak způsobuje dušnost. Může to trvat i měsíc než se z toho úplně dostane. Po určitou dobu při dušnosti by měla brát Ventolin N Inhaler cca 4 x denně 1 vdech a eventuelně by bylo dobré stimulovat tvorbu vlastních protilátek např. bronchovaxomem v sáčcích, jeden sáček denně 10 dní, 20 dní pauza a opakovat. Během 3 měsíců si zvýší hladiny protilátek a a potíže by měla ustupovat.

MUDr. Michal Pukovec
MUDr. Michal Pukovec

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Nový Jičín

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: