Zapal plic u batolete

Dobry den pane doktore, prosim o radu. Dcera 16 mesicu narozena ve 30 tydnu ma nyni oboustranny zapal plic.Lecime se doma, dostala antibiotika na osm dnu. Docetla jsem se ale, ze lecba antibiotiky by mela trvat u zapalu plic 10 - 14 dnu? Nyni ctrvty den na ATB uz bez teplot, kasel malo. Poslechove cista. Mam vyzadovat jeste jedny antibiotika, nebo staci tech osm dnu? Dela se standartne po odleceni kontrolni rentgen plic?? Jak dlouho pak s dcerkou nesmim chodit ven, i kdyz je hezky v kocarku? Zapal plic byl zjisten pouze pri mirnem poslechovem nalezu po opakovanem zanetu prudusek na rentgenu, mam ted trvat vzdy na rentgenu plic? Velmi dekuji Jana.

Odpověď odborníka:

dobrý den, problematika u malých dětí je trošku jiná než u dospělých, či u starších dětí, kterým se věnujeme u nás v ambulanci. Obecně ne každý zápal plic je nutné léčit 14 dní antibiotiky, záleží na původci. Snad by tedy těch 8 dní mělo stačit. Kontrolní snímek se u dospělých dělá, u Vašeho dítěte je otázka, jak rozsáhlý a přesvědčivý byl původní nález, rozhodnutí, zda snímek dělat, bych nechal na pediatrovi, kterému bych důvěřoval. Přestože je míra radiace na dnešních moderních přístrojích u snímku plic velmi malá, určitě bych netrval při každém respiračním infektu či bronchitidě na provedení rentgenu - opět bych to nechal na úvaze pediatra.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Články: Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Salmonelóza je akutní...
Léčba lupénky: rozvoj medicíny dává naději dalším nemocným
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: