Zápal plic u dítěte

Dobrý den, dceře byl zjištěn po 2 měsících kašle zápal plic (dle RTG). Crp toto pondělí 145. Nasazen sumamend forte. Lékařka odebrala krev a dělala testy na mykoplazmata (negativní), výtěry (negativní), moč v pořádku... V krvi má dle sedimentace neuvěřitelně vysoké hodnoty zánětu a extrémně zvýšené bílé krvinky. Máme brát nadále sumamed (do neděle). Dnes kontrolní crp 113. Lékařka se domnívá,že to byl virový zápal plic na který nasedla bakteriální infekce (dle vysokého crp) ale dále již nepátrá po konkrétní příčině. Je tento postup vhodný? Němělo by se přijít na konkrétní důvod vysokého crp? jak to,že z výtěru nevyšla žádná bakterie? Neměla by lékařka vyhodnotit sprut (hlen) nebo udělat ještě test na chlamydie? popř kde si ho mohu nechat udělat sama a kolik vyšetření stojí? Souhlasíte s léčbou sumamedem? jak byste postupovala dále? co mi doporučujete? a co se týče rekonvalescence? jak dlouho máme být doma? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jak vysokou sedimentaci Vaše dcera má ani jaká byla hodnota bílých krvinek. Nepíšete bohužel ani, jak dlouho byla léčba Sumamedem doporučena. Sumamed je určitě léčba na zápal plic vhodná, jen je potřeba užívat jej dostatečně dlouho, alespoň 10-14 dní. Předpoklad lékařky Vaší dcery o viroze, na kterou nasedla bakteriální infekce je dost pravděpodobný, ale zpětně již to nelze potvrdit. Stejně jako se u zápalu plic jen vzácně prokáže etiologie, tedy bakterie, která ho způsobila. Sputum je možno vyšetřit, ale v době, kdy již dcerka užívá antibiotika je pravděpodobné, že již bude negativní. Stejně nevýtěžný je výtěr z krku. V tomto případě je možné řídit se klinikou - zda je již dcerka bez teplot, zda je jí lépe...Doporučila bych dobrat Sumamed a poté udělat kontrolní odběry a pokud byl nález na snímku rozsáhlý, s odstupem alespoň 14 dnů zopakovat i rentgen hrudníku. Rekonvalescence po zápalu plic by měla být velmi pozvolná, je vhodné, aby byla dcerka ještě alespoň týden po dobrání antibiotik mimo dětský kolektiv a po zařazení do školky či školy aby se ještě alespoň dalších 14 dní vyhnula zvýšené fyzické námaze. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x