Zapal stitnej zlazy

Dobry den, nasla som si jednu zvacsenu uzlinu na krku pri kyvaci, je makka, pohybliva, nebolestiva, plocha. Moja mama sa lieci sa autoim, zapal st. zlazy, sestra takisto, seste uz pre uzly museli vybrat celu zlazu. Preto som sla k lekarke a ziadala vysetrenie krvi. Vysla mi TSH 9,1.cholesterol 5,5. Ine priznaky nemam ziadne.O mesiac som objednana k endokr. Moja otazka znie, ci moze ta uzlina suvisiet s prip. autoim. zapalom? Podla fotiek som zistila, ze som ju mala na krku uz pred rokom, mam stihly krk, preto ju trochu vidiet, ale kedze som sa vtedy "nepozorovala" nic som nezbadala, az teraz. Dakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v literatuře se popisuje, že i při autoimunitním zánětu štítnice se mohou objevit zvětšené uzliny na krku. Nicméně, pokud je uzlina zvětšená takto dlouho a nemění se, častěji to bývá reaktivní uzlina při chronických zánětech v krku, ústní dutině, nebo může souviset se štítnou žlázou, ale spíše při výskytě uzlů v její tkáni. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: